– En godt bevart hemmelighet

Spennende historie: Ole Nashoug med boka, som gir et grundig og godt innblikk i den lokale geologien.Foto: Jeanette S. Håland

Spennende historie: Ole Nashoug med boka, som gir et grundig og godt innblikk i den lokale geologien.Foto: Jeanette S. Håland

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Mjøsområdet har en særegen geologi som på mange måter har vært en godt bevart hemmelighet. Nå har Rolv Dahl, Ole Nashoug og Johan Petter Nystuen laget boka «Mjøsområdet – geologi og landskap», som beskriver kulturlandskapet og geologien her. Mjøsområdet har i flere hundre år tiltrukket seg geologer og andre interesserte som har studert og beundret de geologiske «godbitene» som finnes her.

– Jeg ønsker at denne boka kan bidra til at fortellingene og kunnskapen om områdets geologi blir bedre kjent blant folk flest. Vi beskriver prosessene som har formet landskapet og hvordan dette har lagt grunnlaget for næring, kulturlandskap og naturen rundt Mjøsa, sier Nashoug.

I Ringsaker er blant annet Brumunddalsandsteinen spesiell. Bergarten fikk stor betydning for oss mennesker, både som bygningsstein og teoretisk, på grunn av dens opprinnelse og egenskaper.

Den er blant annet å se som sluttstein i Domkirkeruinene i Hamar, og som teglstein på kontorbygget til Brumunddal Ullvarefabrikk.

Artikkeltags