Trysil-ordføreren ville ikke skrive under brevet fra ordførerne i Hedmark til statsministeren

KUNNE IKKE SKRIVE UNDER: Erik Sletten (Sp) sier at han ikke kunne skrive under brevet fra Hedmark-ordførerne til statsministeren.

KUNNE IKKE SKRIVE UNDER: Erik Sletten (Sp) sier at han ikke kunne skrive under brevet fra Hedmark-ordførerne til statsministeren. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

I et brev sendt torsdag ettermiddag, ber 21 av 22 ordførere at rovviltforliket må følges opp slik det er vedtatt. Trysil-ordfører Erik Sletten (Sp) kunne ikke godta å skrive under.

DEL

(Østlendingen) Torsdag morgen skrev Nationen at 46 av 47 Trøndelag-ordførere har sendt et felles brev til statsministeren. Nå har også ordførerne i Hedmark gjort det.

I brevet står det at statsminister Erna Solberg (H) oppfordres på det sterkeste til å engasjere seg i den kraftig økende utfordringen blant annet Hedmark, Oppland, Nordland og Trøndelag står ovenfor.

Beitenæringa og lokalbefolkningen må respekteres

Videre står skriver de at beitenæringa og lokalbefolkningen må respekteres.

Vi lever i en verden med økende befolkning og økende behov for mat. Vi mener at de naturgitte ressursene som kan anvendes til matproduksjon, i hele landet, må nyttes til nettopp dette av hensyn til både selvforsyning, matsikkerhet og verden forøvrig. Dagens etterlevelse av rovviltforliket bygger ned mulighetene for dette, og reduserer vår egen selvforsyningsgrad!

Ordførerne spør også etter mer kunnskap og utprøving, slik at de mest effektive metodene for uttak blir gjort.

Der det er merkede dyr som utgjør skadepotensiale eller direkte skade må kunnskapen om hvor dyret befinner seg kunne brukes i fellingsforsøket.

Alle ordførerne i Hedmark, unntatt ordfører i Trysil, Erik Sletten (Sp) har signert brevet, som nå er sendt inn til statsministeren.

Trysil-ordføreren ville ikke signere

Trysil-ordføreren sier til Østlendingen at han ikke ville skrive under brevet, og sier at grunnen er det første brevet fra Trøndelag-ordførerne, som var utgangspunktet for Hedmark-brevet, og oppmerksomheten rundt det.

Han innrømmer at det er en annen ordlyd i Hedmark-brevet, men at han ikke kan støtte oppmerksomhet rundt at soneforvaltning er bra.

– Jeg må være såpass ærlig. Trønder-brevet er ganske voldsomt. Der står det at «soneinndeling er et bærende prinsipp i den nasjonale rovdyrpolitikken», og det kan jeg ikke være med på. Ulvesona er en voldsom belastning for dem som bor i og nær den, og her snakker vi om nedsatt livstrivsel.

Sletten fortsetter med å si at i Hedmark er det nå mange partier som er oppmerksomme på at soneforvaltning er feil vei å gå. Da ville det vært usolidarisk av han å sette sin signatur på dette brevet.

– Vi bor jo selv innenfor sona, og det er et av hovedproblemene i rovdyrpolitikken. Det at noen få områder skal ta hele ansvaret. Det vil jeg bare ikke bli assosiert med at er greit, avslutter han.

Artikkeltags