Bekymret pårørende: – Dette er å sette de svake opp mot de svake

BEKYMRET: Morten Mellbye er bekymret for hverdagen til de demente på Sundheimen, om det blir slik at 14 brukere må flytte over brua til Nes bo- og aktivitetssenter.

BEKYMRET: Morten Mellbye er bekymret for hverdagen til de demente på Sundheimen, om det blir slik at 14 brukere må flytte over brua til Nes bo- og aktivitetssenter. Foto:

Morten Mellbye frykter de demente får et dårligere tilbud om de flyttes fra Sundheimen, og håper politikerne vil beslutte at de 14 plassene fortsatt skal være på Helgøya.

DEL

– Dette er en oase. Et skjermet sted, med nydelige omgivelser. Det er et meget godt egnet sted for demente pasienter. Det er ikke bråk, ikke noe forstyrrende og lite trafikk.

Det sier nesningen Morten Mellbye til Ringsaker Blad mandag, og kikker rundt på det store området på Sund på Helgøya. Inne på Sundheimen bor moren, som er dement. Der har hun bodd de fire siste årene, og Mellbye uttrykker bekymring for at det blir slik at moren og 13 andre brukere må flytte til Nes bo- og aktivitetssenter, fordi rådmannen foreslår å flytte 8 millioner kroner over til hjemmebaserte tjenester ved å avvikle plassene på Sundheimen.

– Dette er å sette de svake opp mot de svake. Det er veldig umusikalsk, sier Mellbye.

– Jeg er bekymret

Nesningen gir uttrykk for at han frykter de demente ikke vil få den omsorgen de har behov for, om de blir en del av et større miljø på den andre siden av brua.

– De som har greie på dette, sier at demente må ha trygge rammer, kjente omgivelser og kjente ansikter. Å flytte over brua er ikke så dramatisk i seg selv, men det betyr nye omgivelser, nye mennesker, et større miljø og jeg er bekymret for at kompetansen som er bygget opp her på Sundheimen, forsvinner. De ansatte her ute har bygget opp en uvurderlig kompetanse, og gjør en fantastisk jobb, sier Mellbye, og fortsetter:

– For å drive omsorg til denne sårbare gruppen, så må man ha ro. Jeg er usikker på om de som sitter med tallene, er klar over at det å drive et sykehjem ikke er det samme som å ha omsorg for demente, sier han.

Håper på politikerne

Mellbye forteller at han har snakket med andre pårørende.

– De sier også at de er veldig overrasket over at det er de svake som blir rammet, sier han, og legger til at usikkerheten også er noe som plager:

– Det har jo kommet veldig lite informasjon om dette. Vi aner jo for eksempel ikke om alle de ansatte og kompetansen de har, vil følge med i flyttingen.

Nå håper han politikerne beslutter å bevare plassene på Sundheimen.

– Jeg håper inderlig at de vil beskytte dette spesielle stedet, avslutter han.

Artikkeltags