I 2015 ble rennet avlyst på grunn av snømangel, og de to siste årene har arrangør Brøttum IL motvillig måtte innse at det ikke lar seg gjøre å avvikle turrenn midt i en pandemi.

Bildeserie

Endelig tilbake: – Har en stor plass i langrennsfolkets hjerte

Derfor er det ekstra stas at folkefesten nå er tilbake i terminlista, mener rennets opphavsmann og mangeårige speaker, Lars Freng. Dette er tiende gang løpere og turfolk samles på Sjusjøen i romjula, for å delta på arrangementet som gikk av stabelen for første gang i 2010.

– Det var jeg og Jørn Hemma som kom sammen opprinnelig. Jeg hadde allerede tenkt på et turrenn på Sjusjøen i mange år, men som jeg omsider sa til Jørn: «Nå må vi faktisk gjøre det.», erindrer Freng.

Og brøtningen er mildt sagt entusiastisk med tanke på fredagens program:

– Vi har samla utrolig mye bra løpere. Her har vi alt fra olympiske mestere til world cup-vinnere, topp ti Vasaloppet og ski classics-løpere helt i toppen. Dette er et løp som mange av de gode gjerne vil være med å gå forteller han, og legger til at arrangøren er opptatt av å ha to tanker i hodet samtidig:

– Vi vil appellere til turløperne også. Da hjelper det at Sjusjøen har en stor plass i langrennsfolkets hjerte, rett og slett, erklærer Freng.

Ambisjonsnivået hos arrangøren er høyt, og det er lite som tyder på at Brøttum idrettslag vil hvile på laurbærene, selv om turrennet allerede er en etablert suksess i skimiljøet og blant mosjonister:

– Jeg tror det er viktig for regionen at vi har et såpass stort renn. Så går jeg også med en liten drøm om at vi skal bli challenger i ski classics, avslutter Freng, før han tar plass i speakerbua for tiende gang.

– Man skal definitivt få målt seg

Brumunddøl og MjøsSki-utøver Jonas Vika stilte til start i Romjulsrennet for aller første gang. 21-åringen som tidligere i vinter fikk verdenscupdebuten ødelagt etter å ha krasjet med en demonstrant, var full av lovord i minuttene før start.

– Jeg har aldri gått dette rennet før, men modern har vært med. Det er mange som er på hytta i jula, og du ser jo at det er mye folk her, smiler utøveren til Ringsaker Blad.

– Det blir spennende å se hvordan man ligger an. Selv om dette ikke er viktig i seg selv, så er det bare en uke til alvoret begynner. Da er det om å gjøre å være i bra slag, fortsetter skiløperen.

– Det er mange kanoner som stiller til start. Kan du yppe deg blant de beste, tror du?

– Det er jo noen fra Team Ragde her, i tillegg til noen drevne veteraner. Så stiller Håvard Solås Taugbøl også, så man skal definitivt få målt seg, sier brumunddølen som for øvrig stiller på blanke ski for anledningen:

– Jeg har ikke staket noe skirenn før, så jeg har i grunn lave skuldre. Vi får se etter å ha klatret bakkene, om det er noe trøkk igjen i armene derfra og inn, avslutter han.

Innfridde for de fleste

Det ble en spennende konkurranse, og til sist var det nevnte Håvard Solås Taugbøl, fra Lillehammer skiklubb, som var sterkest. 280 utøvere fullførte det 2,3 mil lange turrennet, og differansen mellom første og siste utøver i mål var nesten halvannen time.

Det viktigste målet ble uansett innfridd for de fleste, da konkurransefolk, mosjonister, funksjonærer, frivillige og publikum - de fleste var enige om at de hadde en strålende dag i fjellsola på Sjusjøen.

Så gjenstår det å se om arrangementet kan løftes til enda nye høyder i årene som kommer. Lite tyder i hvert fall på at det vil strande på manglende innsats og engasjement i nordre Ringsaker.