Gå til sidens hovedinnhold

Her flyttes totalt 350 sau til ulvefri beitemark

Artikkelen er over 2 år gammel

To sauebønder i de ulveutsatte områdene Tolga østfjell og Gammeldalen flytter nå totalt 350 sau til beiteområder i Vingelen.

(Østlendingen)

Det er Sindre Wardenær på Tolga og Kjersti Ane Bredesen i Teldalen det gjelder. Sauen det gjelder kommer fra innmark og har ikke vært på utmarksbeite denne sesongen. Jorunn Stubsjøen hos fylkesmannen i Hedmark forteller at så lenge det er ulv i området vil det ikke være aktuelt å slippe flere dyr på beite.

– Med den tørken som har vært begynner det dessuten å bli tynt med fôr i innmark og vi har derfor blitt nødt til å finne alternative løsninger, forteller Stubsjøen. Hun sier at beitelagene de har vært i kontakt med har vært positive til å hjelpe andre lokale bønder.

– Vi opplever at de fleste ønsker å hjelpe det de kan i den situasjonen vi er i nå og synes det er gode tiltak vi jobber med.

For dårlig beredskap

Det er fylkesmannen, SNO og Mattilsynet som jobber med ulvesituasjonen. Stubsjøen forteller at de nå råder sauebønder i de utsatte området til ikke å slippe flere dyr på beite.

– Dersom ulven fortsette å ta dyr, vil Mattilsynet dessuten kunne kreve at sauen som allerede er på beite må taes ned igjen til innmark. Dette på grunna av dyrevelferd.

Stubsjøen understreker at det området der ulven har herjet den siste tiden er et beiteprioritert område og at det er midlertidige tiltak som nå jobbes med. Hun mener derimot at bedre beredskap er nødvendig for senere sesonger.

– Alle områder i Hedmark og Oppland der ulven herjer bør ha klare beredskapsområder der sauen vil være trygg. Vi ser nå at de beitelagene vi har vært i kontakt med ønsker å hjelpe de utsatte bøndene, men at det er utfordringer med å stille på kort varsel.

Som Arbeidets Rett skrev mandag skulle sauen egentlig flytte til Kjurrudalen, dette blir altså ikke gjennomført.

– Dalsbygda Beitelag hadde dessverre ikke mulighet til å organisere seg med nok tilsynspersoner på så kort varsel, sier Stubsjøen.

Beitet bort 20 mål med vinterfôr

Tirsdag flyttet Per Sigurd og Sindre Wardenær sau fra innmark på setra i Essvola til inngjerda område hos Anne Berit Nordvang i Vingelen.

– Det begynner å bli dårlig med fôr på innmark, men vi har ikke lyst til å sende sauen til fjells slik situasjonen er nå, sier Sindre Wardenær som kan fortelle at det egentlig bare er tilfeldig at de 47 sauene som nå blir flyttet ikke ble kjørt til fjells tidligere.

– Disse skulle egentlig slippes den dagen de første ulveangrepene ble oppdaget.

Per Sigurd Wardenær forteller at de allerede har beitet et område på 20 mål som egentlig skulle blitt brukt som vinterfôr. Han er derfor glad for at de nå får flyttet sauen til Vingelen.

– Det er positivt at de stiller opp, så får vi bare håpe at det går bra.

Verken Per Sigurd eller Sindre Wardenær har tro på at det vil gå bra dersom Mattilsynet krever at sauen som allerede er på beite må taes inn.

– Det er snakk om fem til seks tusen dyr tilsammen, hvor skal de plasseres? Hos slakteren?

Kommentarer til denne saken