Gå til sidens hovedinnhold

Ny turserie i Ringsaker: – Lett tilgjengelig for folk flest

Fra 1. juni kan du besøke ti kulturminner i Ringsaker kommune og delta i konkurransen om fine premier.

I turserien «Ti på hjul» kan du bli kjent med Ringsakers kulturarv. Det er lagt opp ti turer til utvalgte kulturminner i hele Ringsaker. Turene har en egen turbrosjyre, og ved hver post er det mulig å søke opp mer informasjon om det enkelte kulturminnet.

Turserien ble lansert første gang i fjor, som et tilbud til alle som måtte ta ferien i hjemlandet. Prosjektet ble så vellykket at kommunen nå velger å videreføre det.

– Vi har valgt ut kulturminner fra ulike deler av kommunen og med stor bredde i tematikken. Samtidig er det kulturminner som er lett geografisk tilgjengelig for folk flest, og med parkeringsmuligheter relativt nært. Ved sju av ti poster er det mulig å sykle eller kjøre helt inntil kulturminnet, sier Ragnhild Nilsen Austdal, rådgiver ved kulturkontoret og ansvarlig for prosjektet, i en pressemelding fra Ringsaker kommune.

Lett tilgjengelig

Det er mulig å sykle til flere kulturminner i løpet av én tur. Til post 2 og 8 må du gå et par hundre meter inn til posten, mens det fram til post 4 i Riseberget er ulendt og til dels bratt terreng. De resterende postene kan du kjøre eller sykle helt fram til. De to første postene i Ringsakerfjellet er tilgjengelig fra og med 10. juni pga. vinterstengte veger.

Ved hver post kan du skanne en QR-kode og få tilgang til mer informasjon om kulturminnet enn det som står i selve turbrosjyren.­

– Vi oppfordrer publikum til å gjøre dette. Turen og stedet blir mer interessante når du kjenner til historiene bak. Informasjon og formidling av kunnskap er godt vern og viktig i forvaltning av våre kulturminner i Ringsaker, sier Nilsen Austdal, som håper mange tar sykkelen fatt og gjør seg bedre kjent med Ringsakers rike historie.

Trekker vinner etter 17. oktober

Postene står ute fra 1. juni til 17. oktober. Turbrosjyren finner du på kommunens nettside, på servicesenteret i Brugata 2 (Brumunddal), på turistkontoret i Brumunddal, Infoteket på Nes, ved kommunens bibliotek, sportsbutikker og andre butikker/kafeer.

Alle som har fullført ti turer og sendt inn turbrosjyrer innen 17. oktober, er med i trekningen av fine premier, blant annet adventsmiddag på Simenstad gard, tur med Skibladner og familiebilletter til ulike museer på Lillehammer.

Unike bilder av kulturminnene

Bildene av kulturminnene i «Ti på hjul» er tatt i forbindelse med fotoprosjektet #minnestasjon<https://www.ringsaker.kommune.no/minnestasjon.6316665-385278.html> høsten 2019 og 2020. Ringsaker kommune arrangerte dette prosjektet for ungdomsskoleelever i regi av Den kulturelle skolesekken. Sammen med fotografer fra RicardoFoto i Brumunddal fotograferte og redigerte elevene utvalgte kulturminner fra Ringsaker. En tenkt situasjon ble iscenesatt med tidsriktige kostymer og rekvisitter for å illustrerer kulturminnets funksjon og virke. Målet var å fremme kunnskap om foto som kunstform i kombinasjon med lokal kulturarv. I hvert bilde ble det redigert inn et moderne element. Kan du finne dem?