Denne barnehagen har ny friluftsavdeling: – Vi går ut på tur hver dag

Foto:

Hempa barnehage i Brumunddal åpnet i august 2019 en ny friluftsavdeling for barn over tre år. Her er det fokus på lek og læring utendørs, uansett vær.

DEL

Hempa barnehage ligger inntil skogen og de har alltid vært flinke til å bruke skogen og nærmiljøet til lek og læring. En friluftsavdeling har derfor vært sterkt ønsket, og høsten 2019 åpnet den nye avdelingen med navn Dovregubben. I dag består den av 15 plasser for barn over tre år, melder Ringsaker kommune i en pressemelding.

– Barna i friluftsavdelingen går ut på tur hver dag kl. 08.30. Dette kan være ute i skogen, på besøk i nærområdet eller ute i barnehagen. Natur, friluftsliv, undring, lek og samspill er noen av fokusområdene, sier barnehageleder Gry Gulliksen.

Ute i mange timer

Dovregubben har to ulike baser. Den ene er i grillhytta i Hempa barnehage, og den andre på en lavvoplass fem minutters gange fra barnehagen. På avdelingen er det per dags dato 15 barn fra fire til seks år og tre engasjerte ansatte. Man kan velge om man vil gå full tid i friluftsavdelingen, eller kombinere.

– I kjernetida mellom kl. 08.30–15.00 er vi stort sett utendørs. Men selvfølgelig kan vi gjøre tilpasninger. Førskolebarna er for eksempel med på opplegget rundt skoleforberedninger sammen med de andre, og dette foregår inne, påpeker pedagogisk leder Magnus Nyhagen.

I tillegg til å være mye ute i skogen, besøker avdelingen gårder i nærområdet, biblioteket, Bjørgeberget og ulike arbeidsplasser i Ringsaker og omegn. De er også opptatt av å være synlige ute i Ringsaker for å vise at det er mulig å trives ute hele året.

– Det at folk vet at vi ønsker å være ute på tur har gitt oss mange fordeler. Vi blir ofte invitert på besøk og får muligheter som kanskje ikke så mange andre får. I morgen er vi for eksempel invitert med på kanefart, og i går var vi på besøk på Mølla Storsenter, sier Nyhagen.

– Større boltreplass

– Å få brukt kroppen utendørs er kjempeviktig for utviklingen av grovmotorikk. En annen fordel med å være ute er at vi ser at barna grupperer seg ulikt enn de gjør inne. Ute er det ingen som bryr seg om genseren er rosa eller blå, barna leker på tvers av kjønn og andre grupperinger, påpeker Nyhagen.

– Det er også en klar fordel at vi har større boltreplass ute. Dermed har vi mulighet til å gjøre mange ulike ting samtidig, og dele opp i flere grupper enn det vi kan inne. Alle barna er med og bygger leirplassen med sitteplasser og benker på våren. Og alle barna på friluftsavdelingen er godt opplært i hva de må gjøre dersom de fryser litt–da er det bare å løpe en liten runde. Alle vet også godt hvordan man tenner et bål, og hvordan man skal oppføre seg rundt et bål, fortsetter Nyhagen.

– Oppstart av friluftsavdeling hadde ikke gått uten engasjerte voksne. Alle vi som jobber på avdelingen brenner for dette, og vi er opptatt av å ha en god dialog med foreldrene til barna. Jeg opplever at samspillet har fungert veldig godt, og at både barna og foreldrene er fornøyde med å ha flyttet over til en friluftsavdeling, sier han.

Artikkeltags