Janne-saken fikk en sentral rolle da lokal presse debatterte samfunnsansvar

f.v: Redaktør John Arne Holmlund fra Hamar Arbeiderblad, distriktsredaktør i NRK Hedmark og Oppland Inger Johanne Solli, Ringsaker Blads redaktør Gaute Freng og Erling Segelstad, styremedlem i Human-Etisk Forbund i Ringsaker, i debatt om ytringsfrihetens vilkår, tirsdag kveld.

f.v: Redaktør John Arne Holmlund fra Hamar Arbeiderblad, distriktsredaktør i NRK Hedmark og Oppland Inger Johanne Solli, Ringsaker Blads redaktør Gaute Freng og Erling Segelstad, styremedlem i Human-Etisk Forbund i Ringsaker, i debatt om ytringsfrihetens vilkår, tirsdag kveld. Foto:

Janne-saken ble et sentralt tema da lokal presse debatterte samfunnsansvar og hvorfor de velger holde tilbake informasjon.

DEL

Spørsmål rundt hverdagsrasisme, verdinøytralitet, tillit, bildebruk og offentliggjøring av informasjon var tema som ble diskutert tirsdag kveld, da Human-Etisk Forbund inviterte til debatt. Spesielt var Janne-saken sentral i diskusjonen om ytringsfrihet, ytringsansvar og medienes rolle i samfunnet.

Debatten på Tømmerstock Cafe i Brumunddal ble ledet av Erling Segelstad, styremedlem i Human-Etisk Forbund i Ringsaker. Nyhetsredaktør John Arne Holmlund fra Hamar Arbeiderblad, distriktsredaktør i NRK Hedmark og Oppland Inger Johanne Solli og Ringsaker Blads redaktør Gaute Freng satt i panelet.

Lokal presse vil skåne ofre

Hvem bestemmer hva vi har behov for å vite, spør Segelstad panelet. Redaktørene svarer at de følger Vær varsom-plakaten, diskuterer i redaksjonen og vurderer etikk og respekt før de publiserer saker. Men å definere hvem som bestemmer er vanskelig.

– Det vil variere fra person til person hvor mye en trenger å vite, påsto NRKs Solli.

Eksempler fra panelet forteller at noen lesere synes det er nok å vite hvem offeret og gjerningsmannen i en sak er. Samtidig viser tall fra nettavisene at mange ønsker å sette seg godt inn i saker som rammer lokalmiljøet. Sånn som Janne-saken gjorde og fortsatt gjør.

Selv om mange detaljerte funn har blitt offentliggjort, sitter den lokale pressen med mye informasjon som ikke har blitt publisert, forteller Holmlund.

– Vi sitter på så mye dramatisk informasjon som vi ikke kan publisere. I alle fall ikke før politiet har bekreftet det. Men også da vil vi vurdere om vi som lokalavis skal publisere denne informasjonen, fortalte han.

Gjestene på Tømmerstock Cafe stilte lokalpressen flere engasjerende spørsmål.

Gjestene på Tømmerstock Cafe stilte lokalpressen flere engasjerende spørsmål. Foto:

Dette handler blant annet om å skåne pårørende i saken.

Freng fortalte at Ringsaker Blad har gjort flere bevisste valg i forhold til dette.

– Medier har ulike løsninger. Etter tilbakemeldinger fra lesere begynte vi å referere til drapet som skjedde til "Janne-saken" i stedet for å bruke et navn som omhandler både sted og familie, sa han.

Freng legger til at lokalavisene i tillegg holdt tilbake både navn og bilde av den siktede i saken etter de nasjonale mediene offentliggjorde dette.

Holmlund sa at drap ikke er noen privatsak.

– Det er vesentlig å publisere informasjon som gjør at folk kan få en forståelse for hva som skjedde. Det er også helt naturlig at folk er nysgjerrige på en slik sak, sier han.

En publikummer spurte om ikke mye bygdesladder kunne vært unngått om mer informasjon hadde blitt publisert.

– Det som er blitt offentliggjort holder i massevis for å belyse saken, sa Freng.

Erling Segelstad, styremedlem i Human-Etisk Forbund håper presse og lesere kan møtes i debatt igjen.

Erling Segelstad, styremedlem i Human-Etisk Forbund håper presse og lesere kan møtes i debatt igjen. Foto:

Ønsker flere debattkvelder

Debattleder Segelstad fornøyd med kvelden.

– Jeg mener vi burde ha flere møter mellom presse og lesere. Hele debatten  har preg av at for pressen handler dette om konflikt, dilemma og samarbeid med informanter. Men jeg er fortsatt bekymret over at pressen er værhaner for å se hva som selger. Det som overrasket meg i kveld var at jeg oppfattet panelet veldig i forsvarsmodus da vi debatterte Janne-saken. Det ble snakket mye om at de leser Vær varsom-plakaten og at de følger de etiske retningslinjene, sa han.

Med nysgjerrige gjester og flere temaer debattleder kunne tenke seg å ta opp, har Segelstad et tydelig ønske om flere liknende kvelder.

– Jeg savner også en debatt der vi fokuserer noe mer på medias ansvar om å speile et samfunn der ytringsfrihet og demokrati er sentralt, sa han.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags