Gå til sidens hovedinnhold

Enorm økning i dumpede dyr: Krever at det innføres obligatorisk ID-merking

Artikkelen er over 3 år gammel

– Nå er det på høy tid at ID-merking blir lovpålagt, sier Dyrebeskyttelsen Norge og forsikringsbransjen.

– Stadig flere dyr blir forlatt eller kommer bort fra eierne. Dette er ikke en utvikling vi kan sitte stille og se på, sier dyreekspert Einar Brekken i Frende Forsikring i en pressemelding.

Eksplosiv økning

7.415 familiedyr har fått hjelp fra Dyrebeskyttelsen Norge i løpet av 2017. Det viser tall fra foreningens lokalavdelinger. Dette er en økning på 27,6 prosent fra 2016.

– Det er en skremmende og tragisk utvikling, sier Brekken.

6.664 av dyrene som fikk hjelp i fjor var katter, 267 var hunder. Det er en økning på 26,3 prosent for katter og hele 147,2 prosent for hunder.

Dyrebeskyttelsen krever tiltak

Nå krever Dyrebeskyttelsen Norge at det innføres obligatorisk ID-merking for dyr.

– ID-merking av familiedyr er den eneste måten vi får plassert ansvaret for dyrets ve og vel der det hører hjemme; nemlig hos eier, sier daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge, Åshild Roaldset. Hun mener kostnaden bør bæres av dyreeier og dermed blir et enkelt tiltak for god dyrevelferd.

– Har man ikke råd til ID-merking av dyret sitt så har man ikke råd til å ha dyr, sier hun.

Kan gjenforene eier og dyr

– Hvis noen finner katten eller hunden din kan ID-merking være helt avgjørende for om dere ser hverandre igjen eller ikke. Hvis dyret blir påkjørt og dør kan ID-merking gjøre at du faktisk får vite hva som har skjedd, sier Brekken.

Obligatorisk ID-merking vil også gjøre det enklere å spore opp og straffeforfølge dyreeiere som dumper dyr, mishandler eller vanskjøtter dyr.

Tall fra Frende Forsikring viser en økning i skader på hund og katt på 18 prosent det siste året. I hovedsak er dette medisiner, behandlings- og veterinærutgifter.

Eierne må stilles til ansvar

– ID-merking vil lette oppgaven til myndighetene med å identifisere og straffeforfølge de som mishandler og vanskjøtter dyr, og virke forebyggende mot fremtidig vold og vanskjøtsel, sier kommunikasjonsrådgiver i Dyrebeskyttelsen Norge, Annette Bjørndalen Søreide. Dermed vil ID-merking kunne føre til at dyrenes rettsvern blir styrket.

– Det finnes verken villkatter eller villkaniner i Norge. Alle hjemløse dyr som får hjelp av oss er enten dumpet, bortkomne eller født ute av en allerede dumpet eller bortkommen mor, sier hun.

Dyrebeskyttelsen Norge brukte nesten 17 millioner kroner å hjelpe dyr i nød i fjor. Over 11 av disse millionene ble brukt til veterinærbehandling og ID-merking.

– Vår statistikk viser at tiden er overmoden for obligatorisk ID-merking av familiedyr, sier Søreide.

ID-krav for å få forsikring

– Vi har i flere år hatt ID-merking som krav for å kunne forsikre katter. Vi ser stor nytteverdi i et påbud og det er et forslag vi stiller oss helhjertet bak, sier Brekken.

Dyrebeskyttelsen Norge forstår kravet fra forsikringsbransjen.

– Vi synes det er flott. Vi forstår at forsikringsselskap krever dette, og ønsker gjerne at alle forsikringsselskaper har dette som et krav – for å sette fokus på hvor viktig det er med ID-merking, sier Bjørndalen Søreide.

At mange dyr i Norge trenger hjelp er ikke noe nytt. I 2009 ga Dyrebeskyttelsen Norge ut en rapport som viste at 3641 dyr fikk hjelp på ett år. Siden er antallet doblet.

Slik ID-merkes dyr

Det vanligste er å bruke en mikrochip. Denne kan skannes av dem som finner det bortkomne dyret og sikre rask identifisering og gjenforening med eieren.

– ID-merking er ikke smertefullt. Det kan sammenlignes med å få en vaksine for oss mennesker, sier Brekken.