Gå til sidens hovedinnhold

– Viktig å melde fra ved mistanke om at dyr ikke har det bra

Artikkelen er over 4 år gammel

Mattilsynet i region Øst mottok i fjor 2813 meldinger fra folk som var bekymret for at dyr ikke hadde det bra. Det er en kraftig økning på 41 prosent sammenlignet med året før.

Mattilsynet får mange bekymringsmeldinger om dyr som lider. Det skriver de i en pressemelding.

Plikt til å melde fra

– Det er veldig viktig at folk melder fra til Mattilsynet hvis de har mistanke om at dyr ikke har det bra, sier avdelingssjef Jan Egil Aronsen i Mattilsynet.

Les også: Måtte avlive to hester

– Alle har plikt til å melde fra dersom de har mistanke om at dyr lider.

I hovedsak kjæledyr

Mattilsynet drar på tilsyn i alle typer dyrehold, med både produksjonsdyr, sportsdyr, kjæledyr og oppdrettsfisk. Tallet på bekymringsmeldinger øker for hvert år. I fjor dreide 63 prosent av bekymringsmeldingene i region Øst seg om kjæledyr.

Alvorlige brudd på dyrevelferdsloven blir anmeldt til politiet.

Les også: Har 50-60 hunder i ett privathus

Les også: Får beholde hundene

Les også: Anmelder hundeeieren

Mattilsynet vurderer hver enkelt bekymringsmelding som kommer inn.

– Vi må alltid vurdere om vi skal ut på tilsyn, eller om vi skal ta kontakt med dyreeieren på en annen måte, sier Aronsen.

17 anmeldt i fjor

–  Dyreeiere som står bak alvorlig vanskjøtsel eller mishandling av dyrene sine får overtredelsesgebyr eller blir anmeldt til politiet av Mattilsynet. I fjor anmeldte vi 17 dyreeiere for brudd på dyrevelferdsloven. Det hender også at noen får forbud mot å holde dyr.

Les også: Vasser i møkk - nå må bonden kvitte seg med dyra

Les også: Hundene kan bli avlivet eller omplassert

Les også: Forsvarer hundevedtak

Eier har alltid ansvaret

– Den som eier et dyr har plikt til å sørge for at det har det bra. Et dyr er ikke en bruk og kastvare, men et levende og følende individ. Dyr skal behandles godt og beskyttes mot fare for unødige belastninger. Som dyreeier må du spørre deg selv: Hva kan jeg gjøre for å tilfredsstille dyrets behov og gi det et godt liv? Før du anskaffer deg dyr må du tenke nøye gjennom om et kjæledyr passer inn i hverdagen din. Det er et stort ansvar å eie et dyr. Det er alltid, uten unntak, den som eier dyret som er ansvarlig for at dyret blir behandlet med omsorg og respekt, ut fra dyrets egenart, sier Aronsen.

Les også: Fikk 50.000 kroner i bot etter storfedød

Varslingsknapp på nett

Mattilsynets nettside har en varslingsknapp der det er enkelt å melde fra om bekymringer for dyr eller andre av Mattilsynets ansvarsområder, som for eksempel dårlig hygiene på spisesteder.

Les også: Møkkete, kalde og tørste

I hele landet fikk Mattilsynet i fjor inn 9.381 bekymringsmeldinger som gjaldt dyr.