Eidsiva: - Hold avstand til stolper og ledninger

Artikkelen er over 1 år gammel

Eidsiva Nett minner om at alle bør holde seg unna stolper og master, enten det er strøm eller telefon. 

DEL

Det er vanskelig å se forskjell på en telefonledning og en strømledning.Derfor må en uansett holde seg unna og ikke klatre i, eller ta seg opp i, stolper og master, skriver selskapet i en pressemelding.

- Vi advarer på det sterkeste mot at privatpersoner forsøker å redde dyr som har løpt opp i stolper, rører ledninger som henger eller kommer i kontakt med komponenter på høy- eller lavspentnettet. Lavspent er strømnett fra transformator og inn til hus. Ta kontakt med nettselskapet umiddelbart i stedet for å foreta deg noe selv, sier fagleder for sikkerhet i Eidsiva Nett, Arne Arnesen.

Han understreker at strøm er en usynlig fare.

- Mange handlinger kan virke sikre inntil det virkelig går galt. Derfor må en uansett ikke klatre, bruke stige, hjullaster eller andre maskiner nær stolper og strømførende linjer. Det kan være livsfarlig. Snakk også med barn og unge om dette, oppfordrer Arnesen.

I 2017 døde en mann i Eidskog da han brukte stige for å redde en katt. Slike aktiviteter er livsfarlige dersom en er maksimalt uheldig. En kortslutning mellom faser (ledninger), for eksempel fra hånd til hånd, kan gi strømgjennomgang. Det kan gi alvorlige skader eller forårsake død. Ved støt vil en også sannsynligvis minste balansen og falle ned på bakken, som også kan gi skader.

- Når energimontører jobber med strømnettet har de verneutstyr, fallsikringsutstyr og hjelm, sier Arnesen.

Artikkeltags