Tannlege: Mener Nes bo- har sviktet oppfølging av pasient

TILSYNSSAK: En bekymringsmelding fra overtannlege Berit Staff Johnsen har resultert i at Fylkesmannen i Hedmark har åpnet tilsynssak på Nes bo- og aktivitetssenter for å finne ut om pasienten fikk den oppfølgingen han/hun hadde krav på i sitt siste leveår. Arkivfoto

TILSYNSSAK: En bekymringsmelding fra overtannlege Berit Staff Johnsen har resultert i at Fylkesmannen i Hedmark har åpnet tilsynssak på Nes bo- og aktivitetssenter for å finne ut om pasienten fikk den oppfølgingen han/hun hadde krav på i sitt siste leveår. Arkivfoto

Artikkelen er over 1 år gammel

– Det skulle vært minstekrav å se i munnen til pasienten, hvis de ikke vil ta oral hygiene for pasienten.

DEL

Det skriver tannlege Maryam Yosofzay ved Brumunddal Tannklinikk i et notat som har resultert i at Fylkesmannen i Hedmark har åpnet tilsynssak mot Ringsaker kommune og Nes bo- og aktivitetssenter.

Ringsaker Blad har fått delvis innsyn av Fylkesmannen i noen av dokumentene hvor pasienten naturlig nok er anonymisert.

Ber om flere journaler

Pasienten døde i høst og Fylkesmannen skal vurdere om det foreligger brudd på bestemmelser i helse- og omsorgslovgivningen. I den forbindelse ber Fylkesmannen blant annet om å få fullstendig journalmateriale, legejournal, sykepleiejournal og annen dokumentasjon fra og med 1. oktober 2017 og fram til 19. oktober 2018. Sistnevnte dato er dagen Ringsaker kommune mottok brevet om at det er åpnet tilsynssak.

– Jeg mener at dette hadde foregått over veldig lang tid, minst siste seks til åtte måneder, skriver tannlege Yosofzay som også tror dette kan gjelde andre pasienter der.

Yosofzay møtte pasienten for fem, seks måneder sida da vedkommende ønsket ny tannprotese eller å få korrigert den gamle.

– Jeg tok ut kjeveprotesen for å se. Protesen var fullt med puss og luktet meget dårlig, skriver tannlegen og forteller at han så overkjevebeinet og store deler av kjevekammen.

– Med det samme jeg rørte området, fant jeg mange løse beinbiter som var ganske store i størrelse, skriver tannlegen som konkluderte med bivirkning av medisin, Bisfosfonater.

Sendt til sykehus

Etter den grundige undersøkelsen blir pasienten sent til sykehus for oppfølging.

« ... men de finner ut at pasienten ikke har fått medisinene han/hun hadde blitt satt på, så tilstanden var det samme», står det i rapporten fra tannlegen. Tre, fire uker senere da pasienten igjen var på kontroll hos tannlegen, var det noe bedring, men langt fra bra.

– Jeg mener dette er en svikt sak. Pasienten er såpass syk at han/hun bor på institusjon for å bli tatt hånd om, skriver tannlegene. Og det spørsmålet er det også Fylkesmannen ønsker å komme til bunns i ved å ha åpnet tilsynssak.

– En redegjørelse for hvordan hendelsen har vært fulgt opp og hvilke tiltak som planlegges eller har vært satt i verk som følge av hendelsen, skriver Fylkesmannen at han ønsker.

Kommunalsjef Sverre Rudjord i Ringsaker kommune sier til Ringsaker Blad at kommunen ikke kan kommentere en enkelt pasientsak.

Innen 26. november skal kommunen svare på Fylkesmannens seks punkter.

Artikkeltags