Forbereder eldre på livet som godt voksne

Nyttig: Inger-Johanne Strandbakke (f.v.) og Jorid Buchmann syntes det onsdagen på Prøysenhuset var nyttig. Her er de i samtale med Kari Allum og Anne Karin Kolloen fra Ringsaker Husflidslag. I bakgrunnen Solveig Askevold. FOTO: Asgeir Høimoen

Nyttig: Inger-Johanne Strandbakke (f.v.) og Jorid Buchmann syntes det onsdagen på Prøysenhuset var nyttig. Her er de i samtale med Kari Allum og Anne Karin Kolloen fra Ringsaker Husflidslag. I bakgrunnen Solveig Askevold. FOTO: Asgeir Høimoen

Ringsaker vil gjøre eldre mer bevisst på at de er ressurser i samfunnet. – De er ikke utgått på dato, sier Monica Cae i Kommunalmedisinsk senter.

DEL

– Dette er nyttig lærdom å ta med seg. Det er et flott opplegg, sier Jorid Buchmann.

Onsdag var hun sammen med venninnen Inger-Johanne Strandbakke på Prøysenhuset for å få med seg «Det gode liv som godt voksen» i regi av Kommunalmedisinsk senter (KMS).

Mange godt voksne hadde tatt turen for å lære mer om hvordan man mestre og forebygge funksjonsfall og hvordan man kan forberede seg på livet som godt voksen.

– Vi ønsker at flere skal komme tidlig på banen. Mange tenker at «dette gjelder ikke meg». Men når man for eksempel slutter i jobb og det man har bygget opp livet rundt, er det en endring som kan ta tid, sier Monica Cae som er ansvarlig for arrangementet.

– En ressurs

Hun mener det er viktig at eldre innser at de har mye å bidra med.

– Man må bevisstgjøre de eldre på at de er ressurser også når de har levd noen år. De er ikke utgått på dato, og har mye å bidra med i samfunnet, sier hun.

På Prøysenhuset onsdag var mange aktører på plass for å lære de deltakerne om hvordan de både fysisk og mentalt kan holde seg friske lengst mulig. Blant annet var Frivillighetssentralen, Ringsaker Husflidslag og Buttekvern seniordans på plass.

Mosjon og sosialt

Finn Gyllstrøm og Pieter van den Berg fra Mjøsen golfklubb forteller at golf er en fin måte for eldre å holde seg i form.

– Den eldste i klubben nå er 99 år. Så lenge man kan stå kan man spille golf. Helsegevinsten er stor, og samtidig får man det sosiale, sier Gyllstrøm, og legger til at en runde med golf gir opptil 11 kilometer med gange.

De oppfordrer flere i Ringsaker til å prøve seg på banen.

– I en så stor kommune som Ringsaker, er det for få som spiller på golfbanen, sier van den Berg.

Randi og Ivar Baardseth var blant dem som hadde tatt turen til Prøysenhuset onsdag. De følte det var verdt turen.

– Det er mange ideer til hva man kan gjøre her, og gode tips til hvordan man kan greie seg, sier Randi, etter at de hadde vært innom standen til Sparebank 1 Østlandet.


Artikkeltags