Jaktlaget som senker jegersnittet

Almshøgda jaktlag: Bak fra venstre Ole Arnt Kinde, Espen Berg, Matheas Amb og Kristoffer Berg Kløvstad (lærling 13 år). Foran fra venstre: Henrik Berg Kløvstad (lærling 11 år) Anne Guri Kløvstad, Syver Amb med gråhunden Ronja 5 år, Anita Lunde og Anette Berg Kløvstad (lærling 15 år ), samt gråhunden Varg 3 år. Foto: Sverre Evensen

Almshøgda jaktlag: Bak fra venstre Ole Arnt Kinde, Espen Berg, Matheas Amb og Kristoffer Berg Kløvstad (lærling 13 år). Foran fra venstre: Henrik Berg Kløvstad (lærling 11 år) Anne Guri Kløvstad, Syver Amb med gråhunden Ronja 5 år, Anita Lunde og Anette Berg Kløvstad (lærling 15 år ), samt gråhunden Varg 3 år. Foto: Sverre Evensen

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Gjennomsnittsalderen er på snaut 40 år og jaktlederen er 28 år. Almshøgda jaktlag på Brøttum er helt klart med på å senke snittalderen på elgjegere i Ringsaker.

DEL

For å sikre rekrutteringa videre så har de i tillegg med seg tre ungdommer fra 11 til 15 år på opplæring.

Mens mange av kommunens elgjaktlag er i ferd med å forgubbes, så er jaktlaget på Brøttum en sterk motpol. Jaktlederen Matheas Amb er 28 år, samboeren hans Anita Lundby er 21 år og eldstemann Syver Amb er 60 år, og laget har altså en gjennomsnittsalder på under 40 år.

Fyller kvoten

RB besøkte jaktlaget ved et bål ute i Brøttumskogen for å bli bedre kjent med de fire karene og de to damene på laget. Almshøgda jaktlag er et av åtte elgjaktlag i Brøttum Driftsplanområde.

De disponerer et område på 12 000 da og har i år ei kvote på 10 elger, to okser, to kuer og seks ungdyr/ kalv. Jegerne tror at elgbestanden i området er på veg ned og mener derfor at årets kvote er i største laget.

– Vi har hatt store kvoter nå i flere år og vi har fylt kvotene hvert år, men i fjor fikk vi ikke felt siste dyret før ut i desember, sier jaktlederen.

Og veteranen på laget, Syver Amb som er med i fallviltgruppa, sier at det siste året har vært mye mindre elgpåkjørsler i trafikken, noe som også indikerer mindre med elg. De tror at toppen på elgstammen var for cirka ti år siden.

– En morgen så vi 37 elger til sammen før vi egentlig var i gang med jakta, forteller en av jegerne.

– Jeg tror det kunne vært lurt å bremse opp avskytinga litt nå, for det er fort gjort å skyte ned en elgstamme men det tar lang tid å bygge den opp igjen, sier Matheas.

Elgjakt inn med morsmjølka

En kan trygt si at den unge jaktlederen fikk elgjakt inn med morsmjølka. Da mora kom hjem fra fødeavdelinga noen dager ut i elgjakta, hadde far Syver akkurat skutt en elg. Og den vesle krabaten ble lagt oppå elgen og fotografert, det må man kunne si er rekordtidlig kontakt med elg.

Siden har han vært med på elgjakt hvert eneste år og tok over jaktlederjobben etter faren for tre år siden. Matheas er kjent som en av Ringsakers beste konkurranseskyttere og det var nettopp på skytebanen at han traff han sin samboer Anita Lundby som også er en glimrende skytter. Det tok ikke lang tid før de ble kjærester og hun ble fast medlem på jaktlaget på Brøttum.

Hun hadde noe erfaring med elgjakt fra før for hun skjøt sin første elg allerede som 16-åring. Men den største opplevelsen på elgpost hadde hun i brøttumskogen 6. oktober i 2015.

– Dette var andre dagen i jakta, vi hadde en voksen okse på kvoten og det var satt krav om at oksen måtte ha minst 10 tagger på geviret, sier hun

Ungjenta hadde ikke sittet lenge på post før en velvoksen okse dukket opp ute på snauflata foran henne.

– Men det var vanskelig å få telt piggene og som forholdsvis ny på jaktlaget tok jeg ingen sjanser. Jeg tror jeg satt 10 til 15 minutter før jeg fant ut at det var nok pigger. Jeg trakk av og oksen gikk rett i bakken og det viste seg at den hadde 14 pigger. Det er min største opplevelse som elgjeger så langt, sier Anita.

Bekymret for ulv

I likhet med de fleste jaktlag i Ringsaker jakter også brøtningene med løshund, men er bekymret for den økende ulvebestanden i Norge.

– Det er ikke spørsmål om det vil bli tatt elghunder av ulv i kommunen, men når. Vi har stadig vekk streifulver innom ellers i året, så de kan like godt komme i elgjakta, sier Matheas

– Kommer det ulv inn i terrenget er det slutt med løshunjakt, så jeg håper ulvebestanden i Norge blir sterkt redusert, sier han.

Best på hjort

Dette elgjaktlaget på Brøttum er også det jaktlaget som har skutt flest hjort i Ringsaker. Fra 2006 og fram til nå har de skutt til sammen 10 hjorter. Og i 2012 skjøt de fem stykker og tre i 2013, siden da har de ikke skutt noen hjort.

– Vi har fortsatt hjort i terrenget, men ikke på langt nær så mange som for fire- fem år siden, sier Syver.

«En morgen så vi 37 elger til sammen før vi egentlig var i gang med jakta»

Artikkeltags