Kan ha funnet årsak til fiskedød på Næra

Hege Brandbo var blant dem som meldte fra om død yngel i Næra.

Hege Brandbo var blant dem som meldte fra om død yngel i Næra.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Denne uka ble det meldt om død abboryngel flere steder i Næra. Ole Roger Strandbakke i Ringsaker kommune har undersøkt saken, og kan ha funnet forklaringer på hva som har skjedd.

DEL

– Våre folk ved kommunalmedisinsk senter har tatt vannprøver. Den første, som går på e-coli, viser et positivt resultat med hensyn til bruk. Den andre, som henger sammen med badevannsforskriften, er ikke klar før over helga. Vi kan ikke friskmelde vannet før den tid, men vi finner foreløpig ingen grunn til å fraråde bading.

Kvalt

Fiskedøden kan ha flere forklaringer.

Les også: - Urovekkende

– En mulighet er at den unormalt lange og kalde våren har gjort at vannet har hatt en temperatur på cirka fire grader over en lengre periode. Da flyter humus med kjemikalier som jern og næringsstoffer opp nær overflaten. Jern kan ha lagt seg på gjellene og kvalt fisken. Også den andre mulige forklaringen skyldes kvelning, men da på grunn av alger. Det har vært en brå temperaturendring, som kan gi rask oppblomstring av enkelte alger. De legger seg også på gjellene.

Den tredje forklaringen er at rask temperaturendring har gitt optimale forhold for bakterier.

– Ved stor aktivitet kan de bruke opp oksygenet i grunne områder, der yngelen er.

Strandbakke tror en av disse, eller en kombinasjon av dem, er forklaringene på død fiskeyngel.

Endret siste døgnet

– Vannet har heldigvis endret seg veldig det siste døgnet. Det er mindre grumsete, noe som kan underbygge disse forklaringene. Humus i øvre vannsjikt faller da igjen ned til bunnen og vannet blir klarere.

Artikkeltags