- Urovekkende

– Ikke normalt: Hege Brandbo fant død yngel ved Kongssund. – Vannet var grumsete, og det luktet råtten fisk. Dette kan da ikke være normalt, sier hun.Foto: Hege Brandbo

– Ikke normalt: Hege Brandbo fant død yngel ved Kongssund. – Vannet var grumsete, og det luktet råtten fisk. Dette kan da ikke være normalt, sier hun.Foto: Hege Brandbo

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Flere steder i Næra meldes det om død abboryngel, blant annet ved den populære badeplassen Steinshølet. – Urovekkende, sier Ole Roger Strandbakke i Ringsaker kommune.

DEL

I løpet av dagen i dag vil det bli tatt prøver av vannet i Næra, og Strandbakke jobber med å få noen til å ta prøver av død fisk.

– Vi har fått flere meldinger om uvanlig grumsete vann og død fisk både ved båthavna i Næroset, Kongssund og Steinshølet. Hadde det vært ett enkelt sted ville det kanskje ikke vært grunn til å reagere, men når det samme skjer flere steder er det litt urovekkende, sier Strandbakke, som sjøl har bodd ved Næra i flere år.

– At vannet er grumsete på grunn av pollen er slettes ikke uvanlig, men død fisk flere steder er betenkelig.

Følger situasjonen

Å analysere vannprøver tar vanligvis 1–2 dager.

– Nå er det helg i tillegg, men vi håper å kunne ha noen resultater klare allerede i morgen. Mange har ringt både meg og Servicesenteret om dette, så vi kommer til å legge ut informasjon på kommunens nettsider og bruke media for å oppdatere folk på hva som skjer. Forhåpentligvis har dette naturlige årsaker, sier Strandbakke.

Luktet råtten fisk

Hege Brandbo er blant dem som har reagert på den døde fisken. Onsdag la hun ut bilde av noe av yngelen hun hadde funnet ved Kongssund på Nyhetsgruppen for Moelv og omegn på Facebook.

– Det tok ikke lang tid før det kom tilbakemeldinger fra flere som hadde sett det samme. Det luktet råtten fisk og fløt mye død yngel rundt omkring. Det kan jo ikke være normalt, sier hun.

«Kokt» i varmen?

RB har vært i kontakt med Tore Qvenild, som i en årrekke har vært fiskeforvalter hos fylkesmannen i Hedmark. Han er fortsatt en ivrig fisker.

– Det er vanskelig å si noe om hva årsaken kan være, men jeg tror ikke det skyldes forgiftning eller forurensning. Da ville nok mer enn yngelen ha dødd.

Qvenild tror den brå temperaturendringen kan være årsaken.

– Setter du en flaske med vann i varmen ser du at det dannes bobler. Det samme skjer i vannet. Det kan oppstå gass i grunne områder, som kan være skadelig for fisken. Større fisk kommer seg ut på dypere vann der vannet er kaldere, men yngelen klarer ikke nødvendigvis det.

En sein vår og færre insekter tror han ikke er grunnen, men det kan være en medvirkende årsak.

Artikkeltags