Flere årsaker til flystyrten

To omkom: To piloter, en av dem fra Ringsaker omkom da et mikrofly styrtet like nord for Hamar flyplass 14. juli i år.Arkiv

To omkom: To piloter, en av dem fra Ringsaker omkom da et mikrofly styrtet like nord for Hamar flyplass 14. juli i år.Arkiv

Av
Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Overvekt, mangelfull briefing, for høy seilehastighet er blant årsakene til mikroflyulykken i Hamar i sommer der to personer omkom, skriver NRK Hedmark og Oppland.

To piloter, en av dem fra Ringsaker omkom da et mikrofly styrtet like nord for Hamar flyplass 14. juli i år. Begge var erfarne. Det er ikke funnet teknisk svikt ved flyet som var kontrollert og vedlikeholdt i henhold til regelverket. Flyet tok av med en overvekt på 58,5 kilo. I rapporten står det at det i mikroflymiljøet er en kultur for at vektbegrensningen kan «tøyes» uten at man samtidig er klar over hva overvekt utgjør for flyets manøvreringsevne. I rapporten pekes det også på at flyturen sannsynligvis ikke ble tilstrekkelig forhåndsbriefet, slik at begge pilotene var forberedt og klar over hvilke øvelser som skulle trenes, og hvordan de skulle utføres. Det var dessuten oppgitt feil seilehastighet fra produsenten. I kombinasjon med den økte vekten førte det til at flyet seilte ved en høyere hastighet enn oppgitt i flyets håndbok under en simulert motorkutt 500 fot over bakken, i følge NRK.

Flyet endret da retning med en etterfølgende spinn som pilotene ikke klarte å komme ut av før flyet traff trærne og bakken.

Artikkeltags