Norsk Hyttelag vil ha valgfri stemmekommune for hytteeiere

Valgfrihet: Bør hytteiere selv få velge hvilken kommune du kan stemme i? Det kan kanskje bli aktuelt for hytteiere i Ringsakfjellet som her fra hyttefeltet på Gutubakken.

Valgfrihet: Bør hytteiere selv få velge hvilken kommune du kan stemme i? Det kan kanskje bli aktuelt for hytteiere i Ringsakfjellet som her fra hyttefeltet på Gutubakken. Foto:

Av

Ved kommunevalg skal landets hytteeiere kunne velge stemmekommune. Det foreslår hytteeiernes interesseorganisasjon Norsk Hyttelag.

DEL

– Mange hytteeiere er mer knyttet til hyttekommunen sin enn til kommunen hvor de bor akkurat nå. Vi lever lengre, og flere tilbringer store deler av livet på hytta, sier generalsekretær i Norsk Hyttelag, Audun Bringsvor til Aftenposten.

Han legger til at mange hytteeiere nå betaler eiendomsskatt, og stadig flere legger igjen mer penger i hyttekommunen.

I tillegg blir en rekke store avgjørelser tatt uten at hytteeierne blir hørt, mener Bringsvor.

– Mange hytteeiere føler seg oversett. Enkelte steder opplever vi at politikerne ser på hytteeierne som noen det er fritt fram for å utnytte.

Norsk Hyttelag har utarbeidet tre ulike modeller: valgfri stemmerett, dobbel stemmerett eller delt stemmerett.

Lagdommer Ørnulf Røhnebæk leder valglovutvalget som skal lage forslag til ny valglov og vurdere endringer i valgordningen. Han mener forslaget er interessant.

– Dagens valglov er basert på at folk lever og bor på samme sted, men sånn er det jo ikke lenger. Mange bor et sted og jobber et helt annet. Og mange oppholder seg kanskje mer på hytta enn hjemme.

Han understreker imidlertid at utvalget ikke har tatt opp hytte-spørsmålet.

Antall stemmeberettigede i Ringsaker vil øke med 20 prosent medregnet alle kommunens innbyggere dersom også hytteeierne skulle avlagt sin stemme der skriver NRK.

Ordfører Anita Ihle Steen er usikker på om stemme-forslaget vil se dagens lys, men har en løsning for dem som allerede nå vil påvirke politikken der de har hytte.

– Meld flytting. Vi åpnet for fast bosetting i fjellet i 2014 så hvis de ønsker å stemme må de flytte hit, melder Ihle Steen til NRK

(©NTB)

Artikkeltags