Åtte av ti sauser det til for gjenvinningen

Artikkelen er over 2 år gammel

Så mange som 143 000 husholdninger i Hedmark og Oppland sender til tider tilgriset plastemballasje til gjenvinning, viser en ny måling. Uvanen truer med å sause det til for den norske gjenvinningsinnsatsen.

DEL

– Folk flest er blitt flinkere til å levere inn plastemballasje de siste 5-10 årene, og de fleste er også påpasselige med at emballasjen er tom og ren. Dersom alle lager et nyttårsforsett om å bli litt flinkere i 2018, kommer vi til å få en stor miljøgevinst, sier Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge.

Hvert år leverer vi på landsbasis inn over 30.000 tonn plastemballasje. Imidlertid gjør mat- og andre produktrester at gjenvinningsarbeidet blir vanskeligere. En måling utført av TNS viser at 80 prosent av innbyggerne i innlandsfylkene nå og da leverer skitten emballasje i innsamlingsordningen for plastemballasje. Det tilsvarer drøyt 143.000 av fylkenes om lag 180.000 privathusholdninger.

Skyll plasten, eller kast den i restavfallet

Røine forteller at om lag 80 prosent av den innsamlede plasten blir materialgjenvunnet til nye plastprodukter etter å ha blitt sortert i et halvt dusin ulike kvaliteter. Hun har følgende oppfordring til alle som kildesorterer plastemballasjen sin.

– Vær så snill å bare legg tom plastemballasje i plastreturen. Det beste er selvsagt at du skyller vekk produktrestene eller eventuelt gir emballasjen en omgang med oppvaskbørsten. Men dersom det ikke går, er det mye bedre at du kaster den skitne emballasjen i restavfallet, sier Røine.

I målingen svarer 1 prosent av respondentene fra Innlandet at de ofte leverer skitten emballasje i innsamlingsordningen for plastemballasje, mens 32 prosent gjør det av og til. 47 prosent svarer at de sjelden gjør det, mens bare 11 prosent med hånden på hjertet kan si at de aldri leverer inn tilgriset plast.

Artikkeltags