Bonde fra Hedmark tiltalt for underslag av 49 millioner kroner

TILTALT: En bonde fra Hedmark er tiltalt for underslag av 49 millioner kroner fra Gartnerhallen.

TILTALT: En bonde fra Hedmark er tiltalt for underslag av 49 millioner kroner fra Gartnerhallen.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

En lokal bonde er tiltalt i det Økokrim beskriver som en av de største sakene de har etterforsket. Det er snakk om nærmere 50 millioner i underslag.

DEL

(Østlendingen) – Ja, det er ikke ofte vi har så store saker. Dette er en av de mer alvorlige underslagene vi har hatt, sier aktor Geir Kavlie hos Økokrim.

Det er nå tatt ut tiltale mot en lokal bonde og Gartnerhallens regnskapssjef for grovt underslag. I løpet av en tiårsperiode, fra 2007 til 2017, skal det ifølge tiltalen ha blitt overført 45.667.659 kroner til den lokale bonden sin konto. I tillegg har regnskapsføreren overført 3.337.453 kroner til seg selv. Underslaget anses som grovt ettersom det har pågått over så lang tid, det er snakk om betydelige beløp og det er begått ved brudd på tilliten som følger med stillingen som regnskapssjef.

Skjult i regnskapene

– Hvordan har et slik underslag kunne pågått over så lang tid, og med så store summer?

– Vi kommer nærmere inn på det under hovedforhandlingene i februar. Men jeg kan kort si at dette er skjult gjennom regnskapene. Gjennom sin kunnskap som regnskapssjef, har han klart å holde det skjult. Gartnerhallen oppdaget det selv, og den ansatte la så kortene på bordet og tilsto, sier Geir Kavlie.

– Hva slags forbindelse er det mellom regnskapssjefen og bonden?

– Dette vil bli tema i hovedforhandlingene. Jeg kan heller ikke nå si hva pengene er brukt til, sier Kavlie.

– Ifølge forsvareren til bonden, hevder han at det er snakk om lån?

– Ja, jeg har forstått at det er forklaringen til bonden. Så er det min oppgave å bevise at det skjedde på en annen måte. Har bonden forstått at det var underslag, eller har han ikke. Det er snakk om veldig store beløp. For å ta ut tiltale, må vi være overbevist om at vi har tilstrekkelig bevis for en domfellelse, sier Kavlie, som heller ikke har funnet noen formell låneavtale mellom Gartnerhallen og bonden fra Kongsvinger-regionen.

Strafferammen er på seks års fengsel.

– Ikke uvanlig å låne

Den lokale bonden, som nå er slått konkurs, erkjenner ikke straffskyld og stiller seg uforstående til tiltalen som nå er reist mot ham.

– Han har lånt og fått kreditter hos Gartnerhallen, men mener det ikke er snakk om så høye summer som i tiltalen. Dette kommer vi tilbake til i retten. Det er slettes ikke uvanlig å låne, han er jo leverandør til Gartnerhallen. Som mange leverandører, har han forretningsforbindelser med Gartnerhallen, sier advokat Rasmus D. Woxholt, som ikke vil kommentere om bonden burde ha skjønt at det kunne dreie seg om kriminalitet.

– Dersom dette er lån, hvordan har tilbakebetalingen foregått?

– Han har levert varer til Gartnerhallen, og da er det blitt motregninger. Min klient ser fram til å få forklart seg for retten, sier Woxholt, som heller ikke vil si noe om forbindelsen mellom de to tiltalte.

Bonden ble tidligere i høst slått konkurs, og både gården og utstyret skal selges. Avlingene er det Gartnerhallen som har sørget for nå i høst.

Geir Langhelle er oppnevnt som bostyrer i konkursboet.

Artikkeltags