Ny bok om den siste småkongen i Ringsaker

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

– Det er et imponerende arbeid som ligger bak Egil Enemos nye bok, Røreks saga. Det er fortellingen om kong Rørek, den siste småkongen i Ringsaker som sammen med broren Ring og tre andre småkonger satte seg til motverge mot Olav Haraldson, han som seinere ble «den hellige», forteller Torbjørn Hovde.

Gjennom Snorres kongesagaer er man tidligere blitt kjent med kong Rørek i sagaen om Olav den hellige, men her opptrer han nærmest som biperson. I Røreks saga blir man bedre kjent med småkongen.

– I kjent sagastil har Enemo skapt et troverdig bilde av den siste småkongen og hans kamp mot overmakten. Sjøl om vi kjenner utfallet, forteller Enemo sin historie på en måte som ligner spenningsromanens fortettede karakter.

Kildehenvisningene i Enemos bok omfatter drøyt tre hele boksider og har gitt grunnlag for å skape et tidsriktig bilde av miljø og samfunnsforhold slik de var i Ringsaker for 1000 år siden.

– For å gjenskape personer som levde på denne tida, må en ta fantasien til hjelp, og her viser Enemo sitt store talent som forfatter. Både personkarakteristikkene og dialogene gjør oss kjent med levende og troverdige mennesker. I tillegg er spenningsmomentet et så framtredende trekk at det er vanskelig å legge fra seg boka før kong Rørek finner sin grav på Island i 1022.

Artikkeltags