«Kaffedralen» er 40 år

MEDVIRKER: Svein Erik Sandvold og prost Gerd Th. Christensen samt trompetistene Arild Antonsen og Karsten Dalsrud deltar under søndagens gudstjeneste på kirkesenteret i Moelv. Foto: Jan Rune Bakkelund

MEDVIRKER: Svein Erik Sandvold og prost Gerd Th. Christensen samt trompetistene Arild Antonsen og Karsten Dalsrud deltar under søndagens gudstjeneste på kirkesenteret i Moelv. Foto: Jan Rune Bakkelund

Artikkelen er over 1 år gammel

– Ringsaker har allerede en katedral. Nå trenger Moelv en kaffedral, sa biskop Alex Johnson under bispevisitasen i 1971. Sju år seinere åpnet menighetssenteret sine dører.

DEL

Menighetssenteret har i årenes løp blitt til kirkesenter, og bygget har blitt utvidet et par ganger med blant annet en kontorfløy. Søndag vil 40 års jubileet bli markert i forbindelse med gudstjenesten. En av hovedgjestene er Svein Erik Sandvold. Han var leder av utsmyknings- og inventarkomiteen med et brennende engasjement.

Arkitekt var Willy Sveen som i 1975 hadde tegnet Storhamar kirke. I utgangspunktet var planen at det ved kirkesenteret seinere skulle bygges ei kirke. Byggeleder var ingeniør Lars Fledsberg, mens Odd Olav Solbakken var leder av byggekomiteen.

300 var til stede

– Byggesaken ble utsatt i formannskapsmøte etter formannskapsmøte. Saken verserte faktisk i de kommunale organer i nærmere to år, forteller organist Roger Andreassen som søndag spiller flygel. Han har fått med seg de to trompetistene Karsten Dalsrud og Arild Antonsen.

300 personer var til stede under vigslingen den andre søndagen i advent i 1978. Foruten biskop Georg Hille medvirket fungerende domprost Christian Myhre-Nilsen, sokneprest Olav Tysnes, residerende kapellan Sigurd Osberg og residerende kapellan Leif Veøy.

KOMITÉLEDER: Svein Erik Sandvold tegnet prekestolen, alteret og døpefonten på kirkesenteret i Moelv.

KOMITÉLEDER: Svein Erik Sandvold tegnet prekestolen, alteret og døpefonten på kirkesenteret i Moelv.

– Vi er litt tidlig ute med markeringen av jubileet. Men menighetsrådet ville ha en markering hvor de ville invitere de frivillige, og da fant vi det riktig å slå sammen jubileet og «gjør stas på-dag», forteller prost Gerd Th. Christensen som leder søndagens gudstjeneste. Søndag blir det også kirkekaffe hvor Svein Erik Sandvold skal fortelle fra tiden da bygget ble planlagt og bygd. Sandvold skal også spille fele.

Første salme i bygget

Kjærstad-bygget som er nabobygget til kirkesenteret var bedehus på 1970-tallet:

– Jeg husker det var en gudstjeneste på bedehuset da murene på kirkebygget så vidt hadde begynt å reise seg. Da gikk vi dit og sang salmen «Deg være ære, Herre over dødens makt», sier Sandvold. Han husker med glede det store lokale engasjementet og bidragene fra lokale bedrifter.

– Bordplatene på de opprinnelige bordene var laget på Strømmen Bruk, understellet ble laget på Satema, forteller Satema. Keramikken er laget av Anne Johanne Sørheim. Mens trappesnekker Johs Bækken laget det liturgiske inventaret.

Glassmaleriene i kirkesenteret kom noen år etter innvielsen, og de er laget av Arne Løvstad. Et alterteppe laget av Bodil Lundsten Buchacz, ble brukt på kirkesenteret de første årene. Mange lokale sydamer har gitt sitt bidrag til teppet som i dag henger ute i gangen på senteret.

– Et supplement

1,2 millioner kroner kostet bygget da det sto ferdig. I tillegg kostet inventar og utsmykning 356.000 kroner. Når vi snakker om inventar og utsmykning så forteller det om et stort lokalt engasjement blant lokale folk og bedrifter.

– Kirkesenteret er et supplement til Ringsaker kirke. Det er en gudstjeneste her i snitt hver fjerde søndag og det passer bra for folk som bor i sentrum, sier Christensen. Hun forteller at kirkesenteret brukes til konfirmantundervisning og korøvelser. Kirkens SOS bruker lokalet til kurs.

– Vi ønsker at huset skal være i bruk, og at vi får midler til å oppgradere det, sier Christensen.

Idet vil forlater kirkesenteret møter vi seniordanserne som er på plass for å trimme.

I min Fars hus er det mange rom ...

Artikkeltags