- Vi har fortsatt et stykke igjen å gå

Forfatter og feminist Marta Breen loste de fremmøtte gjennom 150 år med feminismens historie.

Forfatter og feminist Marta Breen loste de fremmøtte gjennom 150 år med feminismens historie. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Både kvinner og menn tok turen til Ringsaker bibliotek for å få et lynkurs i feminismens historie tirsdag kveld.

DEL

Forfatter og feminist Marta Breen holdt et lynkurs i feminismens historie tirsdag kveld på biblioteket i Brumunddal. Selv om det var et par menn tilstede var helt klart flest kvinner i salen. Det forundret ikke Breen.

- Hvis temaet på plakaten er likestilling eller feminisme er det alltid flest kvinner i salen. Det er fordi menn ikke ser på seg selv som et kjønn, det er det nøytrale og vanlige. Kvinner er kjønn, sex og kropp, noe som blir poengtert i blant annet reklame, media og kultursammenheng, hele tiden, sa Breen.

Hun har skrevet flere bøker om temaet, blant annet boka F-ordet.

- Mange synes ordet feminist er vanskelig å bruke, og mange menn ser på likestilling som kvinnesak. Feminisme er jo noe så enkelt som kampen mot kjønnsdiskriminering, både for menn og kvinner.

- Det vi gjør kan være en liten dråpe

Gjennom et samarbeid mellom Ringsaker bibliotek, Brumunddal Sanitetsforening, Fritt Ord og Sparebankstiftelsen skal det arrangeres temakvelder om feminisme og likestilling utover vinteren og våren. Biblioteksjef Mette Westgaard forteller at bakgrunnen for kveldene er boken "Brev til en datter - alt du bør vite fordi du er jente" av Kristin M. Hauge.

- Hauge peker på sterke kvinner som har kjempet fram rettigheter, og ser på om det er vanskeligere for unge kvinner å vokse opp i dag enn når hun selv var ung. Vi ville problematisere og diskutere det.

Westgaard tror at vi fortsatt har et stykke igjen å gå når det kommer til likestilling.

- Det Marta Breen har vist oss i dag, på forskjellene mellom kvinner og menn i kultur og politikk viser at det fortsatt er et stykke å gå. Det er bibliotekets rolle å ta opp slike ting, og det vi gjør med disse kveldene kan være en liten del av å utvikle likestillingen.

Ingrid Olava holder konsert

Det er planlagt fem temakvelder rundt feminisme og likestilling. Onsdag 20. februar forteller Torild Skard om tre generasjoner kvinnesakskvinner. På kvinnedagen 8. mars arrangeres det mor/datter-kveld, hvor Ingrid Olava holder en minikonsert. Komiker Sofie Frøysaa og snapchat-favoritten Helsesista holder foredrag 19. mars. Tirsdag 2. april holder Helene Guåker og Wenche Mühleisen en samtale om kvinners seksuelle frigjøring og 11. april snakker Anne Bitsch og Madeleine Cederström en samtale om kvinners lengsel etter frihet.

Det var klart flest kvinner tilstede under foredraget.

Det var klart flest kvinner tilstede under foredraget. Foto:

Artikkeltags