Har du en drøm om å utgi bok? Erland fra Brumunddal hjelper deg å realisere drømmen

MYE Å GJØRE: Erland Bekkelund fra Brumunddal driver Absolutt Forlag og har fått gradvis mer å gjøre etter oppstarten i 2018. Via sitt selvpubliseringsforlag gir han lokale forfattere mulighetene til å gi ut bøker uten å gå vegen om de store forlagene.

MYE Å GJØRE: Erland Bekkelund fra Brumunddal driver Absolutt Forlag og har fått gradvis mer å gjøre etter oppstarten i 2018. Via sitt selvpubliseringsforlag gir han lokale forfattere mulighetene til å gi ut bøker uten å gå vegen om de store forlagene.

Det å få gitt ut bok kan framstå som et umulig nåløye hos de store forlagene, men gjennom sitt Absolutt Forlag gir brumunddølen Erland Bekkelund alle muligheten til å gi ut bøker.

DEL

Bekkelund har sjøl vært redaktør i Gyldendal, er utdannet grafisk designer og har drevet firmaet Bokbrekkeriet hvor han produserte bøker for de store forlagene. Han har sjøl ført i pennen «Hamarfestivalen 1981- mot rus» og «Zappa i Norge» som begge er store dokumentariske verk. I 2018 bestemte han seg for å starte forlag og «Kalvøyafestivalen – en musikalsk tidsreise» som ble gitt ut i fjor ble faktisk tildelt litteraturpris i Asker og Bærum. Det var opprinnelig en plan om at forlaget skulle gi ut musikkbøker, men en lokalhistoriker med skrivekløe fikk Bekkelund til å forandre litt på sitt eget konsept.

–Eiliv Sandberg kontaktet meg med et ønske om å få gitt ut en bok om Hoel gård. Dette var ei bok som jeg gjerne ville gi ut, så jeg forandret litt stil da. Nå er det ikke bare musikklitteratur, men også allmenne bøker i porteføljen min, sier Bekkelund.

–Mange gode forfattere refuseres

I kraft av å ha sittet i redaktørstolen i et markedsledende forlag vet Bekkelund godt hvor vanskelig det kan være å få et bein innenfor. Terskelen for hva som plukkes opp av de store forlagene er nemlig veldig høy.

–Det er mange gode forfattere som blir refusert av de store forlagene, men man er ikke avhengig av å ha et stort forlag i ryggen. Det fordyrer bare utgivelsen og du sitter igjen med mindre royalty. Absolutt forlag har alt det de kjente forlagene har, forteller Bekkelund.

Selvpublisering gjør det mulig

Det har tidligere vært vanlig at refuserte forfattere har dratt utenlands for å få gitt ut bøkene sine gjennom såkalte selvpubliseringsforlag, men denne modellen er på full fart inn i det norske bokmarkedet og det er dette Absolutt forlag driver med. På denne måten risikerer ikke Bekkelund å tape store penger på bøker som ikke selger som forventet.

– Selvpublisering fungerer sånn at forfatteren betaler meg for jobben det er å lage bok av materialet han eller hun leverer. Og dette trenger ikke være så dyrt. Med 50-60 000 kommer man langt og hvis man da selger bøkene til ca 300 kroner trenger man altså å selge litt i overkant av 150 bøker for å gå i null. Alt over dette går i lomma til forfatteren. Forlaget samarbeider tett med forfatteren hele vegen og bistår med alt fra korrekturlesing til design og markedsføring. Forlaget har også egen web-butikk noe som gjør det mulig å unngå bokhandlerne som er enda en fordyrende prosess, sier Bekkelund.

Økt arbeidsmengde

Boksalget har gått jevnt nedover de siste årene, så sånn sett er det en vanskelig bransje Bekkelund driver i, men ei bok er ikke lenger nødvendigvis ark mellom to stive permer. Enkelte forfattere gir ut E-bøker og hvis disse selger godt kan pengene brukes til å trykke opp bøker i tradisjonelt og håndfast format. Blant annet derfor får Bekkelund stadig flere oppdrag.

– Det blir mer og mer å gjøre. Stadig flere folk har fått med seg at det er et forlag i Brumunddal og da ruller det på jevnt med oppdrag. Jeg har også noen prosjekter gående som jeg vil gi ut, så det ser ut til at 2020 også blir år med flere bokutgivelser, sier Bekkelund som uansett vil ha kontakt med flere som har ønske om egen bokutgivelse.

– Jeg er hele tide på utkikk etter forfattere, så det er bare å komme, sier han.


Artikkeltags