Forsatt lett å kjøpe alkohol for mindreårige i Hedmark

Sondre Sandal i Juvente Hedmark mener det bør være like naturlig å spørre om legitimasjon som det er å spørre om pose.

Sondre Sandal i Juvente Hedmark mener det bør være like naturlig å spørre om legitimasjon som det er å spørre om pose. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Da medlemmer i ungdomsorganisasjonen Juvente forsøkte å kjøpe alkohol i butikker og vinmonopol i 2018, fikk de kjøpt i 12 av de 80 butikkene som ble testet i Hedmark. Det tilsvarer 15 %.

DEL

– Resultatet viser at det fortsatt er behov for opprydning på kommunalt og regionalt plan. Kommunenes kontroller avdekker ikke salg som åpenbart skjer, og butikkenes rutiner for å spørre om legitimasjon er for dårlig, sier Sondre Sandal i Juvente i en pressemelding.

På landsbasis har 1275 butikker blitt kontrollert, og av disse har 20 % solgt alkohol til mindreårige. Hver butikk kan kontrolleres én eller flere ganger, og det ble til sammen gjennomført 1475 kontroller. I Ringsaker fikk kontrollører kjøpt alkohol i 2 av 13 tilfeller, noe som tilsvarer 15 %.

Ber om tiltak

Det er kommunenes ansvar å tildele og kontrollere salgs- og skjenkebevillinger – og å sanksjonere ved overtredelser. Juvente mener kommunenes rutiner er for dårlige, og at butikkene må bli mer bevisste på å spørre om legitimasjon.

– Det skal være like naturlig å spørre om legitimasjon som å spørre om pose, sier Sandal.

Når butikkene ikke risikerer noe ved å selge til mindreårige, forsvinner også fokuset på det. Derfor ber Juvente nå kommunene om å gjennomføre flere og bedre kontroller, skriver de i pressemeldingen.

Store kjønnsforskjeller

– På nasjonalt plan har vi de siste årene sett at kjønn har stor betydning på hvor enkelt det er å kjøpe alkohol. Mens jentenes salgstall har holdt seg stabilt på rundt 25 % de to siste årene, har guttenes salgstall gått ned fra rundt 27 % i 2016 til 14 % i 2018. Det er altså 77 % større sannsynlighet for å få kjøpt alkohol dersom du er jente. Det er vanskelig å gi en forklaring på hva dette skyldes, men dersom det er slik at jenter lettere får kjøpt alkohol er dette bekymringsfullt og det viser at det ikke har skjedd en generell skjerping av rutinene.

I Juventes kontroller går en mindreårig inn i butikken, tar med seg alkoholholdig drikke og en annen dagligvare, for så å stille seg i kø for å betale i kassa.

– De som deltar i Juventes kontroller gjør ingen forsøk på å framstå eldre enn de er, og det brukes ingen former for falsk legitimasjon, forklarer Sandal.

Hvis kontrollørene blir spurt om legitimasjon, svarer de «Nei, det har jeg ikke, kan jeg få kjøpe likevel?». Får de et ja, betaler de for varene og forsøket registreres som salg. Får de ikke kjøpt, forlater de butikken og forsøket registreres som ikke salg.

Artikkeltags