Tok fisk med sølvskje

SØLV GA MJØSGULL: Ei gammel sølvskje på 18 centimeter ga fangst på første forsøk for Martin Aarsten (til venstre) og Bjørn Erik Ihle. 
FOTO: Evy Sandberg

SØLV GA MJØSGULL: Ei gammel sølvskje på 18 centimeter ga fangst på første forsøk for Martin Aarsten (til venstre) og Bjørn Erik Ihle. FOTO: Evy Sandberg

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Det var bestefars gamle sølvskje som skulle til da Martin Aarsten og Bjørn Erik Ihle dro opp en fin mjøsørret på to og en halv kilo sist lørdag.

DEL

Det er om lag 25 år siden Martin Aarsten fra Moelv og Bjørn Erik Ihle fra Stavsjø første gang snakket om lage en sluk av ei ordentlig sølvskje. Men førstes nå i vår ble sølvsluken en realitet.

– Foranledningen ble litt spesiell. Jeg skulle lage den til Martins 50 års dag i april i fjor, men på grunn av en sykkelvelt der jeg ble alvorlig skadet ble planen lagt på is, forteller Bjørn Erik Ihle.

På første forsøk

Sist lørdag kveld ble imidlertid sluken overrakt Martin.

– Det er gammelt arvesølv etter min bestefar. Jeg har boret hull i skjea og satt på fire kroksett i tillegg til bokstaven M for Martin, forteller Bjørn Erik. De to dro ut med Martins båt fra Moelv for å prøve fiskelykken.

– Vi hadde med fire stenger med fine kjøpesluk på, men etter noen timer uten fangst fant vi ut at vi ville prøve sølvskjea, forteller Martin. Og på første forsøk ble det napp.

– Gjett om det ble lystig stemning i båten da vi dro opp ørreten på to og en halv kilo, forteller Martin og Bjørn Erik som så på det hele som et artig påfunn. At det skulle gi fangst så raskt hadde de ikke regnet med.

Skje med sjel

De to fiskerne som i hovedsak dregger på Mjøsa, har vokst opp med fedre, bestefedre og onkler som har vært ivrige fiskere. Fiskeinteressen har de ført videre til sine barn.

– Å dregge er kos. Dersom en får fisk, blir det bonusen. Men drømmen om storfisken på ti kilo slipper aldri, forteller Bjørn Erik hvis største fisk er en punding, det vil si seks kilo.

– Bestefar hadde jublet hvis han hadde visst at sølvskjea etter han hadde gitt bra fangst, sier Bjørn Erik om ørreten som har vært en tur innom fryseren. Med til historien hører at Bjørn Erik nå har laget seg sin egen sluk, også av gammelt arvesølv etter besteforeldrene. Samme kveld som intervjuet gjøres skal den testes.

– Martins skje er ei velbrukt skje med sjel. Det er vel derfor den virker, mener Bjørn Erik. At ørreten tatt med ei sølvskje blir til et felles middag med kameratene og deres familier er vel unødvendig å nevne.

– Sjølfisket fisk smaker best, slår de fast.

Martin Aarsten og Bjørn Erik Ihles fiskehistorie har fått en fortsettelse, for ei snau uke etter at de dro opp en pen ørret på to og en halv kilo, fikk Bjørn Erik Ihle ei gjedde på åtte og en halv kilo.

– Også gjedda ble tatt på sluk laget av ei gammel sølvskje, ganske lik den Martin Aarsten fikk av meg. Klart det er moro å få så stor fisk, men gjedde er ufisk og regnes på en måte ikke med. Martin Aarsten har derfor fortsatt rekorden, mener Bjørn Erik som dro opp gjedda ved Hovinsholmen utenfor Helgøya.

– Sølvskjea kommer helt sikkert til å bli brukt framover, forteller Bjørn Erik.

Det kan også nevnes at disse to ihuga fiskerne tok over 23 kilo fisk i løpet av ei mainatt i 1993!

Artikkeltags