Kan bygge dobbelt så høyt som Mjøstårnet

Mjøstårnet

Mjøstårnet Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Er det mulig å bygge en skyskraper i tre over 150 meter? Ja, mener direktøren i Moelven.

DEL

- Med et bredere bygg vil det være mulig å bygge et trehus på over 100 meter i høyde. 150 meter burde også la seg gjøre. Muligens også enda høyere, sier Rune Abrahamsen, direktør i Moelven Limtre AS i forbindelse med en pressemelding konsernet har sendt ut i dag.

Abrahamsen og Moelven står bak Mjøstårnet. Det blir verdens høyeste trehus når det står ferdig i mars 2019. Bygget som av mange i den internasjonale byggebransjen karakteriseres som ingeniørkunst i verdensklasse.

Moelven-direktøren får støtte av direktør Sverre Tiltnes i Bygg21.

Les også: Alle leilighetene er solgt ett år før åpningen 

- Prosjektet er et viktig bidrag til å gjøre den internasjonale byggenæringen mer miljøvennlig. Når man demonstrer og dokumenterer at man kan bygge et høyere trehus enn man tidligere trodde var mulig, er det utvilsomt ingeniørkunst i verdensklasse, sier Tiltnes.

Moelven er verdensledende

 I tillegg mener han at bransjen over flere tiår har sett at Moelven har et verdensledende produksjonsmiljø for trematerialer.

- Jeg tror ikke Mjøstårnet kunne latt seg realisere uten Moelvens erfaringer fra OL-hallene, flyplassen på Gardermoen og selskapets mange grensesprengende bruprosjekter, sier Tiltnes.

Han leder Bygg21 som er statens verktøy for å fremme en effektiv og bærekraftig næring i Norge.

Tiltnes sier at Mjøstårnet bidrar til å ta livet av tidligere myter om at tre ikke egner seg til høyhus.

- Dessverre har mange bransjeaktører tidligere hatt en ubegrunnet frykt for at tre har svak bæreevne og høy risiko ved brann. Mjøstårnet bidrar til at flere nå får øynene opp for at tre er veldig trygt ved brann og har en bæreevne som tillater store høyder. Sammen med Trefokus lanserte vi nylig en digital veileder for bruk av treindustrielle konstruksjoner. Jeg tror den forestående verdensrekorden på 81 meter kun er en begynnelse på en megatrend, sier Tiltnes.

Mjøstårnet er bare en begynnelse

Rune Abrahamsen hevder at mange aktører ønsker seg verdensrekorden for høyeste trehus, og det er skapt et behov for en nærmere definisjon av høyhus i tre. For en tid tilbake var han i Australia hvor han deltok i en internasjonal workshop om høye hus.

- Jeg tror den forestående verdensrekorden på 81 meter kun er en begynnelse på en megatrend, sier han.

På oppdrag fra Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH) laget engelskmannen Dr. Robert Foster på vegne av deltakerne i denne workshopen et forslag om at hus med avstivede betongkjerner blir definert som tre-betong hybridhus. Han har grunn til å tro at dette forslaget blir vedtatt i første halvår i 2018. Med det forventede regelverket blir HoHo Tower i Wien og Brock Commons i Vancouver definert som tre-betong hybridhus og ikke høyhus i tre.

- Begge disse prosjektene er uansett fremragende eksempler på hvordan man kan oppnå stor reduksjon i klimagassutslipp ved å kombinere materialer, sier Abrahamsen.

Artikkeltags