Går mot konkursrekord

De siste tolv månedene har 6437 bedrifter blitt slått konkurs og tvangsavviklinget, det er ikke langt unna rekorden på 6449 fra 2009, sier Kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnonde. Pressefoto.

De siste tolv månedene har 6437 bedrifter blitt slått konkurs og tvangsavviklinget, det er ikke langt unna rekorden på 6449 fra 2009, sier Kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnonde. Pressefoto. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

3.559 bedrifter er slått konkurs eller tvangsavviklet første halvår, en økning på hele 9,8 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

DEL

Siste konkursrapport fra data- og analyseselskapet Bisnode viser en sterk vekst i konkurser og tvangsavviklinger.

– Hvis vi ser på de siste tolv månedene, ligger vi tett oppunder rekordtallet fra 2009, sier kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode i en pressemelding.

Økning på 70,9 prosent

Der tvangsavviklinger gikk ned med 40 prosent i mai, opplevde man en vekst på hele 70,9 prosent i juni.

I år har det vært 32,4 prosent flere konkurser og tvangsavviklinger enn i juni 2017.

– Etter en liten nedgang i mai er vi i juni tilbake på en relativt høy vekst. Første halvåret i 2018 har hatt en økning på nesten ti prosent sammenlignet med de første seks månedene i fjor, og det er mye, sier Ruud.

Rekord i sikte

I april ble det spådd en ny konkursrekord med konkurstall som kan overgå det man opplevde under finanskrisen. I mai bremset utviklingen seg, men økonomene mente det var for tidlig å uttale seg om hvordan tallene ville svinge, og det hadde de rett i. Juni-tallene viser at det igjen kan gå mot konkursrekord.

– Det er vanlig at konkurstallene varierer fra måned til måned, og spesielt når det gjelder tvangsavviklinger. Vi må se på det helhetlige bildet for å danne et ordentlig inntrykk. De siste tolv månedene har 6.437 bedrifter blitt slått konkurs og tvangsavviklinget, det er ikke langt unna rekorden på 6.449 fra 2009, sier Ruud.

Bygg- og anleggsbransjen på topp

Selv om bygg- og anleggsbransjen fortsatt ligger på konkurstoppen har det kun vært en moderat vekst med 2,3 prosent målt opp mot første halvår i fjor. Men denne bransjen står samlet for 27 prosent av alle konkurser.

Tjenesteyting, som er den nest største konkursbransjen, har derimot hatt den største økningen fra første halvår i fjor. Hele 18,2 prosent.

– Hvis denne utviklingen fortsetter kan det være at tjenesteyting snart blir den mest utsatte bransjen, understreker Ruud, som advarer næringslivet om at de må følge godt med.

– Konkurs hos en bedrift kan medføre store problemer hos andre bedrifter, det er derfor viktig å passe godt på de man handler med, advarer Ruud.

Artikkeltags