– Kult å skjære kjøtt

Stortrives: Janis Macevskis (t.v.), Robin Palovaara og Oscar Johansen synes det er topp å være lærling ved skjæreavdelingen på Nortura. Simen Federley, også han lærling, var ikke til stede da bildet ble tatt.  Foto: Ole Ludvig Rosenborg

Stortrives: Janis Macevskis (t.v.), Robin Palovaara og Oscar Johansen synes det er topp å være lærling ved skjæreavdelingen på Nortura. Simen Federley, også han lærling, var ikke til stede da bildet ble tatt. Foto: Ole Ludvig Rosenborg

Artikkelen er over 1 år gammel

Robin Palovaara har gjort unna snart seks uker som kjøttskjærer-lærling ved Nortura på Rudshøgda. 18-åringen hevder han har funnet drømmejobben.

DEL

Sikkerhet, kvalitet og tempo er tre nøkkelord for de om lag 100 medarbeiderne i skjæreavdelingen ved Nortura på Rudshøgda. Fire av dem er lærlinger.

– Å være lærling er både hektisk og veldig morsomt, sier Robin Palovaara.

18-åringen kommer fra Løten og er bosatt på Rudshøgda.

Ingen forventer at den ferske læringen skal arbeide som en erfaren skjærer allerede nå, men Robin imponerer med kniven og vet han har havnet på rett plass.

– Hvorfor vil du bli kjøttskjærer?

– Jeg bestemte meg for å bli kjøttskjærer da jeg gikk på ungdomsskolen, etter at lærlingkoordinator Hans Petter Rasmussen kom på besøk. Han viste oss hvordan vi skulle skjære kjøtt. Jeg synes det var kult og ble veldig inspirert. Jeg bestemte meg der og da. Det var kjøttskjærer jeg ville bli. For meg er dette en drømmejobb, sier Palovaara til RB.

– En viktig ordning

Snart seks uker er gått siden Palovaara begynte som lærling. De siste ukene har han sammen med de tre andre lærlingene i avdelingen driftet skjærelinja for lam.

– Nortura slakter mellom 20.000 og 22.000 dyr i lammesesongen, forteller avdelingsleder Kjetil Vermund.

Han legger til at lærlingene gjør en meget god jobb.

– Det står på og er oppriktig interessert i faget, sier han.

– Hvor viktig er lærlingordningen for Nortura?

– Det er jo vår mulighet til å rekruttere norske medarbeidere inn i faget, så lærlinger er veldig viktig for oss.

– Hvor mange lærlinger tar dere inn hvert år?

– Det er avhengig av søkermengde, men gjennomsnittet per i år her i skjæreavdelingen ligger på to. Det blir i tillegg tatt inn lærlinger andre plasser på huset, både på slakting og foredlingssiden. Dessuten har vi tatt inn en læring i forbindelse med IMP. Det vil si at vedkommende lærer pakkeområdet og den industrielle delen av produksjonen. Totalt er det nå åtte lærlinger ved Nortura, sier Kjetil Vermund.

Meningsfylt jobb

Lærlingperioden for en kjøttskjærer er to år. Palovaara skal avlegge fagprøve våren eller sommeren 2019.

– Hva er det lærlingene skal gjennom, Vermund?

– I hovedsak er det praksis og læring om selve faget. Men det blir jo litt teori også, og de skal lære litt om arbeidslivets lover og regler. Her ved Nortura på Rudshøgda er det også mye fokus på dette med null skader og ikke minst kvalitet i arbeidet, svarer han.

– Er det noen som ikke fullfører læretiden?

– Det har nok forekommet, men det er mange år siden. De fleste fullfører læretiden og gjør det på en skikkelig god måte.

– Er det mange lærlinger som får fast jobb hos dere etter at fagbrevet er i boks, Vermund?

– Vi har hatt mange lærlingkull der vi har ansatte flere medarbeidere. De siste to lærlingekullene har vi faktisk ansatt alle sammen.

Tilbake på skjærelinja er Robin Palovaara i full gang med å stykke enda mer lam.

– Jeg synes det er veldig meningsfylt å jobbe her. Alle er jo helt avhengig av mat, forteller 18-åringen før han svinger kniven på ny.

Artikkeltags