Ungdommen lar seg ikke skremme - politiet bekymret

– I 2014 lå den største andelen på 20-åringer. I 2015 var det flest 19-åringer, og i år 18- og 19-åringer, sier lensmann Terje Krogstad.

– I 2014 lå den største andelen på 20-åringer. I 2015 var det flest 19-åringer, og i år 18- og 19-åringer, sier lensmann Terje Krogstad.

Artikkelen er over 4 år gammel

Til tross for at 25 ungdommer ble narkotatt før jul, har politiet tatt 14 til den siste tiden. – Det har skjedd en holdningsendring som bekymrer oss, sier lensmann Terje Krogstad.

DEL

Ungdom i Ringsaker har nemlig ikke latt seg skremme av at så mange blir tatt. Det overrasker lensmannen.

– De som har blitt anmeldt den siste tiden er hovedsaklig i videregående-alder, mange med tilknytning til Ringsaker videregående skole. De virker rett og slett litt likegyldige når de blir tatt, og er ikke klare over konsekvensene det får for for eksempel førerkort, skolegang eller førstegangstjeneste. Det til tross for at både vi, skolene og andre har jobbet mye med holdningsskapende arbeid og informasjon, sier lensmannen.

Ikke bare "skoletaperne"

De som blir tatt er stadig yngre, og brukergruppen har endret seg.

– I 2014 lå den største andelen på 20-åringer. I 2015 var det flest 19-åringer, og i år 18- og 19-åringer. Nå nærmer russetiden seg, og vi trenger hjelp av blant annet foreldre for å kunne jobbe enda bedre forebyggende. Vi vil avdekke nye brukere så tidlig og skape uro i miljøet, men vi ser at hvem som bruker narkotika endrer seg. Det er ikke bare "taperne", men også ungdommer med gode karakterer som er aktive i idrett.

– Still krav

Politiet oppfordrer foreldre til å vise interesse for hva ungdommene driver med, hvem de er sammen med, og tørre å stille de vanskelige spørsmålene.

– Når en ungdom har blitt myndig kan ikke vi informere foreldrene dersom sønnen eller datteren blir tatt for bruk av narkotika, men bor de fortsatt hjemme har man som foreldre lov til å spørre og stille krav, sier politioverbetjent Øyvind Buraas.

Tett samarbeid

Samarbeidet med skolene er allerede tett, med månedlige møter og oppfølging av ungdommer man er bekymret for.

– Både vi og skolen kommer til å satse enda mer på forebyggende arbeid framover, sier Tor Strandvik, ansvarlig for forebyggende og orden.

Å bruke narkohunder på skolene som en del av det forebyggende arbeidet er ikke aktuelt, men det har vært brukt hunder i konkrete saker.

– Ved mistanke har vi brukt hund. Vi har ikke gjort funn av narkotika på skolene, men hunden har blant annet markert på en skolesekk, sier Strandvik.

Artikkeltags