Nordmenn ligger i verdenstoppen på gjeld - nå lanseres gjeldsregister

Privatøkonom Marianne Holm i Sparebank 1 Østlandet forklarer hva gjeldsregisteret er, og hvordan det vil brukes.

Privatøkonom Marianne Holm i Sparebank 1 Østlandet forklarer hva gjeldsregisteret er, og hvordan det vil brukes. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Nordmenn ligger helt i verdenstoppen på gjeld, og i dag har over 300.000 nordmenn betalingsanmerkninger. Nå lanseres et gjeldsregister, slik at bankene får full oversikt over hva man skylder.

DEL

Det skriver SpareBank 1 en pressemelding.

Norske husholdningers gjeld har siden 2009 økt med nesten 1.500 milliarder kroner, noe som plasserer oss på førsteplass i verdens gjeldsmesterskap. Mange nordmenn bruker dessuten aktivt kredittkort, og har i tillegg en hel rekke ulike typer av dem. Omtrent hver syttende nordmann har betalingsanmerkninger i dag, og for dem som allerede sliter med å betale regninger, har den utestående gjelden økt, ifølge inkassoselskapet Lindorff Norge.

– Viktig med oversikt

– Å ha oversikt over hva vi skylder er veldig viktig, men det er ikke bare utestående kreditt som gjelder, sier privatøkonom Marianne Holm i SpareBank 1 Østlandet.

Eksempler på data som registreres er navn på selskapet man har lånt av, hvor mye man skylder i dag, hvor stor kredittgrense man har og hva renten på lånet er. Har man nedbetalingslån, i form av et forbrukslån, vil også opprinnelig lånt beløp, hvor lenge man har igjen å betale på lånet og hvor mye man skal betale hver måned, være registrert.

– Selv om man har oversikt over hvor mye utestående en har på hvert enkelt kort, har kanskje ikke alle oversikt over hva den samlede kredittrammen er for alle kredittkortene. Det er faktisk den samlede rammen for alle kredittkortene dine som vil bli lagt til grunn når du søker om et nytt lån. Hvor mye du faktisk har brukt av rammen er med andre ord ikke det avgjørende.

Se opp for «sovende» kreditt

Enkelte har funnet ut at de skal slutte å bruke et kredittkort og har klippet det i to. Det kan være en fornuftig løsning for mange, men privatøkonomen ber deg være obs på den «sovende» kreditten.

– Hvis du ikke har kontaktet finansforetaket som har utstedt kortet ditt og bedt dem om å slette kreditten, kan det hende at du har en «sovende» kreditt. Det vil si en kreditt som er registrert på deg, men som du ikke tenker på i det daglige. Denne vil bli tatt med i en kredittvurdering hvis du søker om et nytt lån, sier Holm.

Nytt register skal gi bedre oversikt

Hittil har ikke bankene hatt mulighet til å få oversikt over den totale gjelden når man søker kreditt. Informasjon om for eksempel boliglån og billån er tilgjengelig, men usikret gjeld, slik som forbrukslån og kredittkortgjeld, har det ikke funnes en oversikt over. Dette blir det imidlertid snart slutt på, når to norske gjeldsregistre lanseres i løpet av sommeren.

– Dette er for å hindre at husholdningenes gjeldsgrad fortsetter å stige. Gjeldsregistrene er bra for finansforetakene, og spesielt for deg som kunde. De skal gjøre det mulig for bankene å enkelt sjekke hvor mye kredittkort- og forbruksgjeld du har samlet, slik at du ikke opparbeider deg mer lån og kreditt enn det som er forsvarlig. Du vil også selv kunne få en god oversikt over hvor mye usikret gjeld du har, avslutter Holm.

Artikkeltags