Der det tidligere sto et gammelt Poppeltre, er det nemlig kun stubben igjen. Og ut fra stubben er det blitt skåret en oppsiktsvekkende skulptur som vekker oppsikt hos de forbipasserende.

– Det var faren min sin idé, forteller Lars Jørgen Tokstad Platou når RB besøker ham i Veldre.

Han er storbonde på Tokstad, en gård som har ligget i samme slekta de siste 650 årene. Lars Jørgen bor sammen med kona Runi og deres to sønner Lars-Fridthjof (4 år) og Anton (1 år) på gården. Faren Fridthjof og kona bor i huset ved siden av, og når de skulle felle det gamle treet langs vegen ville de gjøre noe spesielt ut av det eldgamle Poppeltreet.

Skjært med motorsag

– Far mente det burde være mulig å gjøre noe ut av stubben som ble stående igjen etter treet, smiler Lars Jørgen Tokstad Platou.

Familien tok derfor kontakt med Ari Bessemer fra Trebukken Carving i Brøttum. Treskulptøren kom over på en koselig kaffeprat og stilte seinere opp med et utkast til hvordan stubben ville se ut:

– Først var det vel tenkt at det skulle bli en stol. Men vi ville ikke ha noen samlingsplass for ungene så nære vegen.

Ikke lenge etterpå kom treskulptøren tilbake med en skisse av en bonde med to griser.

– Vi har aldri hatt griser her på gården, så han skiftet til to kuer i stedet, forklarer Lars Tokstad.

Skulpturen er skjært rett ut av stubben med motorsag og framstiller en bonde med to kuer, og ei kvist med ei ugle over seg. Jobben tok ikke mer enn et par dager, og utfallet ble meget tilfredsstillende for Tokstad og familien.

– Vi er veldig fornøyde. Den ble skikkelig fin, og det tror jeg det er flere som synes, smiler gårdseieren, før han legger til:

– Det er stadig vekk folk som stopper opp langs vegen for å se. Det synes vi er veldig koselig, men med en gang vi kommer ut så forsvinner de, flirer han og ser opp på Løkedalsvegen som passerer like utenfor innkjørselen hans.

Populær skulptur

Mange av dem som har stoppet og undersøkt skulpturen har også fortalt at de ønsker seg noe lignende selv.

– Da har vi gitt dem navn og telefonnummer til Ari, men jeg vet ikke om han har fått noen flere kunder, forteller Tokstad.

Mange forbinder nok navnet Tokstad med pilegrimsleden som går like nedenfor gården og passerer Tokstadfurua. Flere hundre pilegrimsvandrere passerer furua i året, men ikke alle finner riktig veg.

– For ikke så veldig lenge siden så var det to tyskere som kom ruslende forbi gården her. Jeg så ganske fort at de var pilegrimer, og tenkte jeg skulle fortelle dem at pilegrimsleden går nedenfor gården. Da jeg kom bort til dem ble jeg fortalt at de ikke hadde gått feil, men at de ville bortom for å se på stubben, flirer Tokstad Platou, som ikke ser bort ifra at det kan bli flere skulpturer i tre på gården.

– Vi har et tre som står i innkjørselen våres, og det skal nok felles om ikke så veldig lenge. Da kommer vi nok til å høre med Ari om han har lyst på et nytt prosjekt. Men vi feller ikke treet fordi vi ønsker å ha en skulptur, men når den dagen kommer at treet skal ned så blir det nok aktuelt med en ny «attraksjon», konkluderer storbonden.