Brytes loven for kremasjon i Ringsaker?

Urnenedsettelser: Hva er praksis for urnenedsettelser i Ringsaker, spør Thomas Eriksen i Miljøpartiet. Bildet fra kirkegård tatt i en annen sammenheng.

Urnenedsettelser: Hva er praksis for urnenedsettelser i Ringsaker, spør Thomas Eriksen i Miljøpartiet. Bildet fra kirkegård tatt i en annen sammenheng. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Kremasjon skal skje seinest ti virkedager etter dødsfall heter det i loven. Spørsmålet er om det glipper i Ringsaker, og hvorfor er kremasjonsavgiften fem ganger høyere enn i Hamar?

DEL

Det er Thomas Eriksen, Miljøpartiet de grønne, som stiller spørsmålene. Han har meldt de inn som interpellasjon til kommunestyret.

Det første spørsmålet stilles med bakgrunn i gravferdsloven: «Gravferdsloven§ 10. Kremasjon sier: Kremasjon kan skje med mindre det er kjent at det var i strid med avdødes ønske. Kremasjon skal skje i godkjent krematorium og seinest 10 virkedager etter dødsfallet. Begjæring om kremasjon framsettes av den som sørger for avdødes gravferd.»

– Jeg har blitt kontaktet av flere som vet at kremasjon seinest ti virkedager etter dødsfall ikke forekommer. På grunn av sorgprosessen mange er inne i så makter de ikke å uttrykke seg om saken. En sak er jo kremasjon, men en annen sak er urnenedsetting som ikke reguleres på samme måte. Jeg vet om flere eksempler der berørte måtte vente ifra to til ni måneder før urnenedsetting har blitt gjort. Et lite søk på nettet om urnenedsetting: Normalt sett to uker etter seremonien. Det kan også gjøres tidligere om dette er viktig for etterlatte, men tidligst to dager etter seremoni. Urnen må settes ned innen seks måneder etter dødsdato. Dette er trist for de pårørende med lang ventetid, og synes at det er unødvendig ekstrabelastning til de som har mistet sine kjære, sier Eriksen.

Han forteller at det i motsetning til tidligere finnes utstyr for urnenedsetting også vinterstid i Ringsaker.

Eriksen ber også om i sine spørsmål til ordføreren om det ikke bør se på muligheter for samarbeid knyttet til et interkommunalt samarbeid om et felles krematorium, for å øke kapasiteten på dette. I dag er det begrensninger, melder han.

Han følger også opp spørsmålet om hvorfor Ringsaker skal ha en kremasjonsavgift på 5000 kroner. I Hamar er den samme avgiften nå 1000 kroner. I Oslo er det gratis.

– Med tanker på at vi bygger ut kirkegården vår på matjord ved Ringsaker kirke og lager en veldig fin gravlund, bør nok kremasjon likestilles med kiste begravelse som ikke har noe avgift, sier han.

Artikkeltags