Kommunen anbefaler å koke vannet

Anbefaler koking: Kommunen melder om mulig forurensning.

Anbefaler koking: Kommunen melder om mulig forurensning. Foto:

DEL

Ringsaker kommune melder om at drikkevannet for abonnenter av offentlig vannforsyning i området Ryen, Røysheim og Fangberget kan være forurenset. Dette grunnet vegarbeid i området.

- Vi anbefaler å koke alt vann som skal brukes til drikke og matlaging. Anbefalingen gis i samråd med Norsk institutt for vannforskning (NIVA). Ny melding gis når vannet er trygt å bruke meldes det på kommunens nettsider.

Råd til forbrukere: Hva skal du gjøre når vannet må kokes? 

  • Du vil bli varslet dersom vannverket eller myndighetene mener at vannkvaliteten er usikker. Det skjer hvis vannverket frykter at vannet kan inneholde helsefarlige mikroorganismer, og at vannet derfor kan gi sykdom. Koking dreper mikroorganismer som virus, bakterier og parasitter.
  • Vannet må fosskoke. En vannkoker vil normalt bringe vannet til fosskoking før den slår seg av, og det er tilstrekkelig. Ved bruk av mikrobølgeovn må en forsikre seg om at vannet fosskoker.
  • Etter at vannet har fosskokt, må vannet få tid til å avkjøles naturlig, uten tilsetning av isbiter eller lignende. Dersom vannet er partikkelholdig/grumsete og av estetiske grunner ønskes filtrert, må dette gjøres før koking, for å hindre at vannet blir forurenset på nytt.
  • Alt vann fra springen som drikkes må være kokt
  • Et alternativ til kokt vann kan være flaskevann.

Artikkeltags