90 ringsaksokninger har ikke råd til julegaver til barna sine

Røde Kors samarbeider med Lions og Moelv handelsstandsforening om innsamling av julegaver til familier som sliter med å få det til å gå rundt. Det er satt opp et tre hos Baker Kristiansen hvor gavene kan legges.

Røde Kors samarbeider med Lions og Moelv handelsstandsforening om innsamling av julegaver til familier som sliter med å få det til å gå rundt. Det er satt opp et tre hos Baker Kristiansen hvor gavene kan legges.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

May Ljungquist i Ringsaker Røde Kors frykter at det er enda flere enn de 90 som har meldt seg som ikke har råd til julegaver til barna sine.

DEL

For noen kan det være knyttet skam til det å be om hjelp.

– 60 stykker har meldt seg til oss, og vi har fått 30 stykker fra NAV. Det er mange, men jeg frykter at dette bare er toppen av isfjellet, sier Ljungquist.

Samler inn gaver

Røde Kors samarbeider med Lions og Moelv handelsstandsforening om innsamling av julegaver til disse familiene. Det er satt opp et tre hos Baker Kristiansen hvor gavene kan legges.

– Der er det lapper med kjønn og alder. Man kan ta med seg en lapp, kjøpe en gave som passer, og legge den under treet. Det trenger ikke å være en dyr gave, men det må være noe som er nytt. I jula vil vi at ungene skal få stjerner i øynene, og glede seg over noe som ikke er brukt.

Responsen har vært god. Det gleder Siw Volden i handelsstanden.

– Dette er et flott tiltak som jeg håper kan glede mange i jula, både de som gir og de som får. Behovet er stort, og det er plass til enda flere gaver under treet. Helt fram til 20. desember kan man levere inn, sier hun.

Det samles inn julegaver til barn og unge opp til 20 års alder.

De frivillige organisasjonene distribuerer gavene til de familiene som har meldt seg hos dem. NAV sørger for utdelingen til «sine» familier, for å ivareta taushetsplikten.

Tilleggsstønad

Navleder Roy Carstens forteller at det i forbindelse med jul og den muslimske høytiden iid kan ytes tilleggsstønad tilsvarende livsoppholdssats for en uke for den aktuelle husstanden.

– Dette gjelder for søkere som har levd av sosialhjelp, eller disponert tilsvarende eller lavere enn livsoppholdssats siste tre måneder. Stønad innvilges etter søknad fra bruker om stønad til dette formålet. Dette for å sikre at alle brukere får like muligheter. Det vektlegges også at det skal gjøres en konkret og individuell vurdering av søkers behov for stønad på søknadstidspunktet. Veileder har en opplysningsplikt dersom man ser at det er brukere som fyller vilkårene for stønad.

Ved søknad om stønad til både jul og iid fra samme bruker deles innvilget stønad i to utbetalinger, en i forbindelse med iid og en i forbindelse med jul. Det ytes kun stønad til en iid, sier Carstens.

Artikkeltags