Ikea vant byggeskikkprisen

Varehussjef Jens Listrup tok imot prisen av Arthur Buchardt. Foto: Jan Rune Bakkelund

Varehussjef Jens Listrup tok imot prisen av Arthur Buchardt. Foto: Jan Rune Bakkelund

Artikkelen er over 4 år gammel

Til manges store overraskelse vant Ikea byggeskikkprisen.

DEL

Publikum trodde nok først det var en spøk, men jublet likevel over vinneren av den omdiskuterte byggeskikkprisen.

–Jeg er overlykkelig men den blå boksen er tross alt bare en blå boks, som er lik de andre blå boksene vi har rundt om i verden, men vår blå boks har en del unike ting. Det mest unike er de fine medarbeiderne vi hare. Nær 200 av dem kommer fra bygda. Takk for at vi fikk ansette dem og takk for prisen, sa varehussjef Jens Listrup da han mottok prisen.

Arkitekter for anlegget er Astrup og Hellern AS.

De øvrige nominerte i kategorien var Moelv kirkesenter og Badstuvegen 4–6.

– Et bygg skal først og fremst dekke en funksjon, og man skal skjønne hva det er når man går inn i det, sa prisutdeler Arthur Buchardt.

– Det er helt på trynet

– Ikeas nybygg representerer alt vi ikke vil ha av byggeskikk i vårt lokalsamfunn, uttalte Per Tore Teksum til Ringsaker Blad etter at nominasjonen ble kjent.

Les også: – Helt på trynet om Ikea får byggeskikkprisen

– Jeg klandrer ikke Ringsaker kommune for å ha fått Ikea til Innlandet og til Ringsaker, men kommunen kunne ha stilt krav til Ikea. Jeg husker godt kravene vi ble stilt ovenfor da vi bygget Vik senter i Brumunddal for noen år siden. De var ikke vanskelige, men Ikea kunne fått lignende krav, blant annet til glassløsninger og variasjoner i fasadene slik vi ble avkrevd. Det gjorde ikke Ringsaker kommune ovenfor Ikea, og når de nå vurderer å gi dem byggeskikkprisen blir det helt på trynet, sa Teksum.

«Forbilde for byggevirksomheten»

I 2009 kom forslaget om å opprette en byggeskikkpris i Ringsaker. Den skulle erstatte kommunens vernepris, som sist ble delt ut i 2003.

Les også: Flere grunner til at Ikea kan vinne Byggeskikkprisen

«Juryen vil vektlegge en helhetlig vurdering av funksjonalitet, nøktern ressursbruk, arkitektur og miljøhensyn. Vinneren skal framstå som et forbilde for byggevirksomheten».

Både nye byggeprosjekter og opprusting av eksisterende bygg kan konkurrere om prisen.

Etter alle reaksjonene på nominasjonen av Ikea, offentliggjorde Ringsaker kommune ut begrunnelsen. Der står det blant annet at:

"På tross av størrelsen presenterer det seg som oversiktlig og vennlig for den besøkende. For de mange som passerer Nydal på E6, framstår det svære anlegget med en visuell enkelhet som oppfattes raskt. Hovedvolumet er klart formet, og har en tydelig, men behersket fargebruk. Arealet mellom motorvegen og bygningen er gitt en rolig, parkmessig finish. I tillegg har utbyggeren lagt stor vekt på funksjonelle løsninger, og på universell utforming og inkludering av alle brukergrupper som et gjennomført prinsipp».

Les også: Dette er prisvinnerne

Se også:

Les også: Ringsakerprisen til Skafferiet-Charlotte

Artikkeltags