Tradisjonen tro avsluttes RingsakerGallaen med utdelingen av den gjeve Ringsakerprisen.

Prisen har siden 1970 blitt delt ut til de som lyst litt sterkere og gjort litt mer enn andre. Når man peker ut personer til Ringsakerprisen, letes det etter kandidater innen kunst, kultur, næringsliv, samfunnsengasjement.

Over 150 utstillinger

Han har hatt mer enn 150 separat, - kollektiv- og gjesteutstillinger. «Øyeblikk av evigheten» er hovedtittel på alle separatutstillinger. Disse utstillingene har han hatt i Norge, Italia, Svalbard, Sverige og Tyskland.

Les også: Dette er prisvinnerne

Han har også oppnådd nasjonal og internasjonal oppmerksomhet og er innkjøpt til offentlige og private samlinger i Danmark, Finland, Frankrike, Island, Italia, Kenya, Polen, Spania, Sverige, Tyrkia, Tyskland, USA og Norge med Svalbard. Samtlige av hans arbeider har lyset, undring og sakrale stemninger som hovedtema, så vel konkret som symbolsk.

De første penselstrøkene tok Foss som 5.-klassing på Stavsberg skole. Allerede da viste han et stort talent.

– Siden den gang har jeg malt kontinuerlig.

Ydmyk prisvinner

– Det er med stor takknemlighet, ydmykhet og ærbødighet jeg tar imot denne prisen for det jeg har jobbet med de senere årene. Å jobbe som kunstner er et ensomt yrke, man går inn i sin egen boble. Belønningen er det som kommer tilbalke fra publikum. Jeg har blitt spurt flere ganger hva det største jeg opplever med kunsten er - det er å se refleksen i øynene på et menneske når det opplever det som ikke kan beskrives med ord. Det er ikke så viktig hvordan kunsten er laget men hva den gjør med deg. Det gjelder all kunst, sa Foss da han tok imot prisen.

Internasjonal

Gjennom årene har det også blitt studiereiser til museer og gallerier i Europa for å studere klassiske mestre så vel som samtidskunstens pionerer.

– Jeg har hatt mange spennende oppdrag og opplevelser. Blant det jeg er mest stolt over er nominasjonen til Lexmark European Art Prize for noen år siden. I konkurranse med om lag 3.000 kunstnere fra 38 land kom jeg til semifinalen med et verk over Peer Gynt, som i dag henger i Ibsenhuset i Skien.

Av spesielle oppdrag ellers kan kirkekunst, offentlige utsmykninger, design av trofeet til den offisielle norske kvalitetsprisen og en rekke bokillustrasjoner nevnes.

Bildeserie

Gallaen i bilder