GÅR FORAN: Årets russepresident på Ringsaker videregående, Hedda Svenkerud, droppet kjøretøy til fordel for en vandrergruppe og rulling byttes ut med rusling.
Stian Bye Høgsveen

Rusleruss og president Hedda (19) har ansvar for 180 russ: - Det er ikke sånn at jeg klarer å dressere et helt kull

At presidenten må gå er ikke så vanlig. Dessverre vil vel kanskje mange si. Russepresident Hedda Svenkerud går derimot frivillig. Hun er nemlig ikke tilknyttet noe kjøretøy, men en vandrergruppe. Og liker å gå foran med et godt eksempel.
Publisert

Fredag forrige uke startet russefeiringa for nesten 200 Ringsaker-russ, og det ble en tøff start for Svenkerud. Russeknuter som hadde hatt en litt kort beslutningslinje ble inngangen til årets russetid. Russeknutekravet om å kidnappe en katt å beholde den i 24 timer skapte harme og presidenten gikk ut og beklaget i tillegg til å fjerne russeknuta. Dette ble et lite skjær i sjøen i hennes seilas mot å bedre russens renommé, men Hedda høstet skrytt for måten hun tok tak i saken på.

- Det viser styrke at Hedda tar ansvar og rydder opp, sa Grete Øksdahl, som er assisterende rektor på Ringsaker videregående skole.

Les også: Russen legger seg flate og beklager kontroversielle knuter: - Vi blir truet og hetset på gata 

– Alle har et ansvar

Som en naturlig ledertype ble Hedda oppfordret av sine nærmeste venner til å stille som kandidat i russepresidentvalget og med knappest mulig margin sikret hun seg vervet.

–Det er ganske mye mer enn jobb enn man tror. Jeg er en president som ønsker å få med alle. På dette området tror jeg ikke det er blitt tatt så mye tak tidligere, sier Svenkerud som har sett seg lei på at russen får negativ omtale.

– Vi vil fjerne det negative synet på russen, og bli husket for noe mer enn fyll og tull, sa Svenkerud til RB i høst.

Hun var tydelig på hvordan hun ønsket at årets russekull skal framstå.

En forseggjort russerevy, innsamling av penger til veldedige formål og fokus på trafikksikkerhet var noe av det Svenkerud hadde på lista og alt dette er gjennomført.

Men det er nå som russetida begynner at kullets ettermæle blir forseglet. Og etter brannslukkingen i forbindelse med russeknutene håper Svenkerud at årets tabbekvote er brukt opp.

–Det er ikke sånn at jeg klarer å dressere et helt kull. Det er tross alt 180 russ det er snakk om. Vi i russestyret har en tanke om hvordan vi ønsker at årets russ skal framstå, så håper jeg at alle oppfører seg deretter. Jeg har ikke noe inntrykk av at årets kull er spesielt utagerende og det hadde vært veldig fint å unngå flere kjedelige hendelser som gjør at vi får et dårlig rykte. Som president kjenner jeg litt på dette ansvaret, men samtidig ikke. Det er tross alt voksne folk vi snakker om og alle har et ansvar. Russetida er ikke noe friperiode der man kan oppføre seg som man vil og ingen skal bruke russedressen som unnskyldning for dårlig oppførsel. Jeg håper og tror alle bruker hodet til noe mer enn å ha russelua på, sier 19-åringen.

Les også: Russepappa Knut Are svarer kritikerne: – Jo, vi foreldrene er høyst til stede 

Rusleruss

Hvert år kan man lese om russ som bruker avsindig med penger på russetida, og da spesielt på kjøretøyene.

For to år siden var det for eksempel en gjeng fra Nordstrand som til sammen brukte fire millioner på sin buss.

Dette er en utgiftspost som ikke finnes i Svenkeruds budsjett. Hun er nemlig rett og slett rusleruss.

–Vi i «Veladero» er en vandrergruppe. Det hadde sikkert vært stas med et kjøretøy, men det var ingen i vennegjengen som egentlig var så gira på buss eller bil. Da måtte vi ha bestemt oss mye før. Skal man ha kjøretøy må man nesten begynne med dugnader første året og mange får seg nok en overraskelse når de ser hvor mye tid og penger som går med på dette. At vi velger å avstå fra denne delen av russefeiringa er ikke ment som noen helst form for protest mot pengejaget. Det må bli opp til hver enkelt hvor mye de legger i russefeiringa, men i år er det flere vandrergrupper iblant Ringsaker-russen og det kan han noe å gjøre med de store summene man må ut med, sier Svenkerud.

Det å ikke ha noe framkomstmiddel har vist seg å være et mindre problem enn de kanskje trodde. Foreldre stiller opp og de bytter på å kjøre til og fra arrangementer. 

–Dette har vært mindre utfordrende enn vi trodde. Og pengene som de andre bruker på kjøretøy bruker vi på andre ting som vi gjør sammen, forteller hun.

Russ i pluss

Og fjerner man bortimot alle utgifter knyttet til framkomstmidler trenger det faktisk ikke bli så voldsomme utlegg i russetida. OK, prisene på russeeffektene er fortsatt galimatias, men disse utgiftene kommer ikke så brått, så det går det an å forberede seg litt på.

Slik som medlemmene i «Veladero» har gjort.

–Russetida vår er langt på veg finansiert av dugnader. Vi har tatt på oss varetelling, maling av gjerder og vakthold på konserter. Vi har også satt inn penger på en felleskonto regelmessig slik at vi har lite utlegg nå som russetida begynner. Vi har blant annet betalt billettene til landstreffet fra felleskassa og vi har fortsatt igjen penger. Vi er russ som går i pluss, og det er litt deilig, sier hun.

Og at «Veladero» er det spanske ordet for gullgruve er faktisk verken et stikk til leverandørene av russeutstyr eller jentenes egne økonomiske disiplin.

–Planen var opprinnelig å ha et Olsenbanden-tema, men vi gikk etter hvert bort fra dette. Så bestemte vi oss for å bruke noe på spansk og noe som ikke har så rølpete undertoner som det som er vanlig, sier brumunddølen.

HAR PLANEN KLAR: Når russetida er over sikter Hedda Svenkerud seg mot psykologyrket via studier på Lillehammer.

HAR PLANEN KLAR: Når russetida er over sikter Hedda Svenkerud seg mot psykologyrket via studier på Lillehammer. Foto:

Sikter mot psykologjobb

Når russetida er slutt og sommeren på hell venter en ny epoke i Heddas liv. Hun har søkt psykologstudier på Lillehammer og kommer hun inn der forlater hun sitt trygge barndomsrede i Brumunddal.

–Det blir godt å ta det steget. Jeg stortrives jo hjemme hos mamma og pappa, men man må bli voksen en gang, sier Hedda og forteller litt om interessen for sin framtidige yrkesretning.

–Jeg har hatt psykologi på videregående og det er uten tvil det mest interessante faget på timeplanen for min del. Jeg er sosial og utadvendt, og det er nok viktige egenskaper i det yrket. Det er ingen andre yrker som har vært i nærheten av å appellere like mye til meg som psykologyrket, sier hun.

Sjøl ikke kriminalomsorgen har klart å fange hennes interesse sjøl om hennes far Knut Are Svenkerud har vært forbundsleder i Kriminalomsorgens Yrkesforbund i tre fjerdedeler av Heddas liv.

–Vi har jo selvfølgelig snakket om det, men mine interesser ligger nok litt andre steder. Jeg og pappa deler derimot interessen for det samfunnsfaglige og har mange gode samtaler, sier hun. 

13 sesonger i Veldre

Noe annet som forener far og datter Svenkerud er håndballinteressen. Hedda har spilt håndball siden hun kunne gå omtrent og far Knut Are har hatt en rekke verv i Veldre. Nå spiller Hedda for klubbens damelag og sjøl om hun i mye av karrieren har vært dominant på banen tviler hun på at hun kommer til å klatre veldig mye i divisjonssystemet.

–Skulle jeg satset skikkelig burde jeg nok gjort det tidligere. Jeg er inne i min 13. sesong sammenhengende for Veldre, så håndball har jo vært en veldig stor del av livet mitt. Så lenge jeg synes det er gøy skal jeg fortsette å spille, uavhengig av nivå, sier Svenkerud.

Tale?

Unge Svenkerud framstår som ei jente som liker å stille forberedt og som overlater lite til tilfeldighetene. Og hun innrømmer at hun er strukturert og glad i å planlegge. En liten ting hadde derimot sneket seg under den finkalibrerte radaren hennes.   

–Jeg har fått høre at det er vanlig at russepresidenten holder tale på 17. mai. Det visste jeg ikke. Jeg får vel finne på noe lurt å si da, avslutter hun.

Artikkeltags