Over 270 000 så «Birkebeinerne»

Etter en vellykket lansering med førpremiere i en kino av snø på Sjusjøen, rundet filmen 70 000 kinobesøk åpningshelgen, og inntok andreplassen på kinotoppen, bak actionfilmen Deadpool.

Etter en vellykket lansering med førpremiere i en kino av snø på Sjusjøen, rundet filmen 70 000 kinobesøk åpningshelgen, og inntok andreplassen på kinotoppen, bak actionfilmen Deadpool.

Artikkelen er over 3 år gammel

Innlandet har fått mye eksponering på kinolerret i året som gikk. Først ut var «Birkebeinere», som har gjort mye av innspillingen i Ringsaker.

DEL

Over 270.000 nordmenn så filmen på kino i 2016. Etter en vellykket lansering med førpremiere i en kino av snø på Sjusjøen, rundet filmen 70 000 kinobesøk åpningshelgen, og inntok andreplassen på kinotoppen, bak actionfilmen Deadpool.

Les også:

Midtøsten, Italia og India var blant landene som kjøpte Birkebeinerfilmen under festivalen i Cannes.

Les også: Skjervald Skrukka til Midtøsten

I actionfilmen til Nils Gaup har Kristofer Hivju og Jacob Oftebro hovedrollene som Birkebeiner-krigerne Torstein Skevla og Skjervald Skrukka. Filmen forteller dramaet da de reddet kongesønnen Håkon Håkonsson fra baglerne i 1206. Filmen er basert på historien om at de brakte kongesønnen over fjellet fra Lillehammer til Østerdalen.

Filmen hadde et budsjett på nærmere 50 millioner kroner.

Flere fra Innlandet

Filmen ble produsert av Paradox med lillehamringen Finn Gjerdrum i spissen. Maihaugen var også location for innspillingen av «Løvekvinnen», som i tillegg la noe av innspillingen til Brøttum.

Actionthrilleren «Cave» tok med publikum på klaustrofobisk grottedykking i Jotunheimen. Hamar-selskapet Filmbros sto bak filmen, med hamarsingen Henrik Martin Dahlsbakken på regi. I overkant av 22.000 så filmen på kino i Norge, og den har senere blitt solgt 30 land verden over.

Størst suksess i 2016 gjorde imidlertid «Kongens nei», som hittil er sett av over 700.000 på norske kinoer. Filmen har gjort store deler av innspillingen i Elverum, Hamar og Trysil. Den er produsert av lillehamringen Finn Gjerdrum og selskapet Paradox. Filmen er også på kortlisten til Oscar-nominasjon for beste ikke-engelskspråklige film.

Artikkeltags