Du har ikke lov til å kaste snøen over til naboen

På samme måte som du ikke kan kvitte deg med hageavfallet ditt hos naboen om sommeren, kan du heller ikke dumpe snø der om vinteren. Arkivfoto.

På samme måte som du ikke kan kvitte deg med hageavfallet ditt hos naboen om sommeren, kan du heller ikke dumpe snø der om vinteren. Arkivfoto. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Hvis du kaster snøen din over til naboen uten at du har tillatelse til det, gjør du noe ulovlig.

DEL

På samme måte som du ikke kan kvitte deg med hageavfallet ditt hos naboen om sommeren, kan du heller ikke dumpe snø der om vinteren. Det skriver Huseiernes landsforbund avdeling Hedmark i en pressemelding.

Skade eller ulempe

I nabolovens § 2 heter det «at ingen må ha, gjøre eller sette i verk tiltak på sin egen eiendom som kan være til urimelig eller unødvendig skade eller ulempe for naboen.»

Selv om snøen kan virke ufarlig, ettersom den uansett smelter bort, kan det følge med stein og grus som sløver gressklipperen til naboen når sommeren kommer. Tunge hauger med snø er også en stor belastning for hagegjerder, hekker, busker og trær.

– Så lenge du ikke har inngått en avtale med naboen om at snøen kan flyttes dit, må du pent finne et sted til den på din egen tomt. Hvis du i verste fall ikke har plass til alt etter store snøfall, må du få den kjørt bort for egen regning, sier Geir Nøsterud hos Huseiernes Landsforbund.

Brøytebilen har lov

Noe helt annet er det når brøytbilen legger igjen like mye snø i innkjørselen din som du akkurat har måkt vekk. Selv om det er aldri så irriterende, har brøytebilsjåføren som skyver snøen fra offentlig vei og inn på din eiendom loven på sin side.

– Her er det rett og slett slik at viktigheten av at offentlige veier holdes kjørbare om vinteren er så stor, at de ulempene naboene til veien påføres må anses som påregnelige. Så i dette tilfellet vil det altså ikke være i strid med noen lov, sier Nøsterud.

Med andre ord må du faktisk bare finne deg i at kommunens brøytebiler skyver snøen over på din tomt eller også inn i hagen din, hvis den ligger beleilig til ved veien. Det er i alles interesse at offentlige veier ryddes for snø og holdes åpne for trafikk.

– Om brøytebilen skader huset eller eiendommen din ved «fysisk berøring» er det derimot ikke greit. I så fall kan kommunen eller selskapet som står for brøytingen holdes ansvarlig for skadene, sier Nøsterud.

Artikkeltags