Malin synes ikke det er vanskelig å være edru på fest

Drikker ikke: – Jeg er edru på fest, og har aldri opplevd det som vanskelig, sier Malin Kristiansen fra Moelv.Foto: Ole Johan Storsve

Drikker ikke: – Jeg er edru på fest, og har aldri opplevd det som vanskelig, sier Malin Kristiansen fra Moelv.Foto: Ole Johan Storsve

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

– Sitter man i en krok og holder bilnøklene i hånda på fest slutter invitasjonene å komme, men det har ikke noe med at man ikke drikker å gjøre, sier Malin Kristiansen.

DEL

I forrige uke uttalte Kristiane Aateigen (25) til KK at det vanskeligste med å ta avstand fra alkohol var at invitasjonene til sosiale hendelser sluttet å komme, og at det er når man ikke lenger er påtenkt at det er tøft å stå ved valget sitt. Det kjenner ikke Malin Kristiansen fra Moelv igjen i.

– Ikke drikkepress

– Jeg er edru på fest, og har aldri opplevd det som vanskelig. Hvis man snakker med folk, danser og er med på det som skjer blir man invitert igjen, men det gjør man ikke hvis man sitter i en krok med bilnøklene i hånda. Jeg mener det har større betydning enn om man drikker eller ikke. Ønsker du å drikke på fest, drikk på fest. Ønsker du å drikke en øl og stoppe der, drikk en øl og stopp der. Ønsker du å drikke Coca-Cola og har det gøy likevel, drikk Coca-Cola og ha det gøy. Du skal ha det gøy på fest, og om du har det gøy med Coca-Cola eller ni øl innabords er ditt valg. Det er ikke drikkepress, det er et valg du selv tar.

Les også: Slik kan drikkepress håndteres 

23-åringen tok tidlig valget om å ikke drikke. Bakgrunnen for det var alkoholisme i familien.

– Jeg har vært på fester siden jeg var 15, og henger med en gjeng som gjerne drikker. Av og til tar jeg meg en sider eller litt vin hvis jeg har lyst på det, men aldri store mengder. Bare en gang har jeg opplevd at folk har kommentert at jeg ikke drikker. Fulle folk tilbyr deg drikke. Fulle folk setter spørsmålstegn på hvorfor du ikke drikker. Er dette drikkepress? Må du drikke selv om kompisen din tilbyr deg en øl? Etter min mening, nei. Drikkepress skaper vi selv. Inni vårt eget hode. Man må sjøl velge hvordan man vil framstå og hva man lar seg påvirke av.

Aldri drukket mer

Nordmenn drikker mye mer enn noen gang ifølge Helsedirektoratet. Økningen har vært på hele 40 prosent de siste 20 årene, og alkohol har blitt en naturlig del av mange sosiale begivenheter. Blant annet kan økt alkoholforbruk de siste årene langt på veg knyttes til gråsoner rundt arbeidslivet. Mange ønsker ikke å drikke like mye, eller drikke alkohol i det hele tatt. Likevel kan det lett bli slik at vi føler vi må drikke for å passe inn.

– At noen føler på det presset er reelt. Jeg forstår at noen kan føle på det, men det jeg vil gjøre folk bevisste på er at det ikke nødvendigvis er slik de tenker.

Festmåned

Natt til 1. mai er rett rundt hjørnet, og russetiden er allerede i gang. Mai er en måned hvor alkoholen flyter blant mange ungdommer.

– Jeg drakk ingenting i russetiden. Jeg ville ha kontroll, huske alt det morsomme jeg hadde vært med på og være i god form dagen derpå, og slik ble det.

Kristiansen har skrevet et blogginnlegg om temaet på malinkos.blogg.no.

– Jeg ville ha den siden av saken litt fram i lyset, og har fått veldig god respons på innlegget mitt. Jeg håper at mine tanker kan være til hjelp og ettertanke for noen, sier 23-åringen.

Artikkeltags