Færre bruker refleks: – Billig investering i egen sikkerhet

NEDGANG: Færre bruker refleks i 2019 enn hva resultatene for 2019 viste.

NEDGANG: Færre bruker refleks i 2019 enn hva resultatene for 2019 viste. Foto:

Nye tall viser en nedgang i bruken av refleks blant nordmenn. Marianne Mittet Solbraa i Trygg Trafikk Innlandet oppfordrer flere til å ta i bruk refleks.

DEL

Reflekstellingen fra 2019 viser at kun fire av ti bruker refleks når de går i mørket. I 2018 oppga 44 % at de brukte refleks i mørket, mens i 2019 oppga kun 41 % det samme.

– Refleks er en billig investering i egen sikkerhet. Det er enkelt å ta i bruk og har stor effekt, sier regionleder Marianne Mittet Solbraa i Trygg Trafikk Innlandet i en pressemelding.

Trygg Trafikk har gjennomført reflekstellinger over hele landet hvert år siden 2002 og utviklingen har vært svært positiv over tid. Men i fjor viste tellingene altså en nedgang i bruken av refleks.

– Det er utrolig trist å se at vi er så dårlige til å ta vare på oss selv når vi er ute og går i mørket. Kun 4 av 10 bruker refleks til tross for at de fleste av oss vet hvor viktig refleksen er for å unngå farlige situasjoner i mørket. Uten refleks er du så godt som usynlig når det er mørkt ute og bilførere har minimalt med tid til å reagere på når de først ser deg, sier Ann-Helen Hansen, som er kommunikasjonsrådgiver i Trygg Trafikk.

Medvirkende årsak til ulykker

I 2019 mistet 14 fotgjengere livet i trafikken. Dette er en økning fra 2018. De fleste ulykkene skjer i vinterhalvåret da det er mørkest og glattest. Manglende synlighet har vært medvirkende faktor til at fotgjengere har mistet livet i trafikken.

– Fotgjengere er de mest sårbare i trafikken og spesielt i møte med en bil. Det burde være grunn nok til å tenke seg nøye om. Samtidig som vi skal forvente at sjåfører er påpasselige og tar hensyn når de kjører i områder hvor det er myke trafikanter, må vi også kunne forvente at fotgjengere tar sitt ansvar ved å gjøre seg synlig med refleks, sier Hansen.

Finnmark og Nordland er fortsatt de fylkene hvor andelen av refleksbruk er høyest. I Finnmark er bruksandelen på 62 prosent og i Nordland på 57 prosent. Hedmark er også i toppen med en bruksandel på 52 prosent. I bunnen av listen finner vi nok en gang Oslo med en bruksandel på knappe 25 %.

Mild vinter gjør det ekstra mørkt

Vinteren så langt har vært mild med lite snø i store deler av landet. Dette gjør at vinteren blir ekstra mørk og fotgjengere med mørke vinterklær går i ett med omgivelsene. I kombinasjon med nedbør får vi en farlig kombinasjon med våte, glatte og mørke vegbaner.

– Milde vintre gjør det ekstra krevende å se fotgjengere uten refleks. Også viltpåkjørsler er en stor risikofaktor når forholdene er slik som nå i store deler av landet. Derfor er det viktig at vi som bilførere, er ekstra oppmerksomme på kjøringen og holder farten nede alt etter sikt og forhold, sier Hansen.

Her er Trygg Trafikks tips for mørketiden:

Fotgjengere:

Fest refleksbånd nede på hver ankel og/eller på hvert håndledd. Gå der du har best oversikt over trafikken, som regel er det på venstreside av vegen, men ingen regel uten unntak. Forsikre deg om at du bilen har sett deg og bremser ned før du krysser vegen.

Bilførere:

Senk farten og kjør etter sikt og forhold, det er mange fotgjengere og dyr uten refleks langs vegen. Vær ekstra oppmerksom og senk farten når du kjører i sentrumsstrøk.

Artikkeltags