Mistet kamerat i snøras i Longyearbyen

Longyearbyen  20151220.
Biler og hus ligger strødd i fjellsiden i Longyearbyen etter raset lørdag. Det er fare for nye ras fra fjellet som heter Sukkertoppen.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Longyearbyen 20151220. Biler og hus ligger strødd i fjellsiden i Longyearbyen etter raset lørdag. Det er fare for nye ras fra fjellet som heter Sukkertoppen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Sveinung Lystrup Thesen fra Brumunddal opplevde at kameraten Atle Husby (42) døde i snøskredet i Longyearbyen lørdag,

DEL

Det er VG som melder dette.

Snøskredet ned fra Sukkertoppen i Longyearbyen i går formiddag rammet 10 hus som ble tatt av de enorme kreftene i de store  snømassene.

I tillegg til Husby som omkom ble ti andre sendt til sykehus med skader. Snøskredet flyttet husene opp til 80 meter. Det ble igangsatt en storstilt leteaksjon etter skredet i et uoversiktlig skredområde.

Søndag døde også en person til av de som ble fraktet til sykehus.

Gode venner

Sveinung Lystrup Thesen har arbeidet og bodd på Svalbard i Mange år. I 2005 fikk han jobb hos Sysselmannen på Svalbard. Nå jobber han for kullkompaniet Store Norske.

Godt etablert i miljøet på Svalbard spilte han i samme band som avdøde Husby.

– Han hadde tre små barn. Det er det aller såreste, forteller Sveinung Lystrup Thesen til VG.

De to spilte i bandet Blåmyra Bluegrass sammen.

– Han var en veldig fin person. Han var klok, reflektert og avslappet, samtidig som han var humoristisk og omgjengelig. Han hadde mange gode venner, og var en person som det umiddelbart var lett å like, sier Thesen videre til VG.

Husby var lærer på skolen i Longyearbyen.

– Trist

En annen fra Ringsaker som har flere år bak seg i Longyerabyen, Britt Elin Opsett fra Veldre, forteller at det har vært en trist helg.

– Jeg har flyttet fra Longyearbyen nå, men har naturligvis fulgt nøye med på nyhetene i helga. Det er svært trist.

Hun forteller at det ikke var uvanlig med snøskred på Longyearbyen, men ikke i slikt omfang.

– Snøskred gikk det titt og ofte. Det hendte jo også at turoperatørene avlyste skuterturer på grunn av fare for snøskred i løypene. Jeg opplevde også litt større snøskred fra gruvefjellet mens jeg bodde like ved der, men disse tok bare med seg 2-3 gamle taubanebukker. Så man har jo vist at det er en fare for snøskred. Men det har ikke vært noe ras fra sukkertoppen på den stunda jeg bodde der.

Hun kjenner til familier i de aktuelle spisshusene, men ikke så nært at det har vært naturlig for henne å ta konakt etter ulykken.

Arbeidet med opprydding fortsetter på Longyearbyen, men det skal ikke være flere personer savnet.

Artikkeltags