Gå til sidens hovedinnhold

Brumunddal får verdens høyeste trebygg

Arthur Buchardt presenterte Mjøstårnet

Artikkelen er over 5 år gammel

Verdens høyeste trebygg, 66 meter høyt. Selvforsynt med energi. Og kanskje et badeanlegg også.

Det er hovedpunktene i det prosjektet Arthur Buchardt presenterte for formannskap og presse onsdag formiddag.

– Dette blir en del av Strandsagområdet i Brumunddal, som igjen blir det flotteste området rundt Mjøsa, slo Buchardt selv kategorisk fast.

Arthur Buchardt vil bygge verdens høyeste trehus i Brumunddal. Bygget vil romme både restaurant, kontorer, hotell og leiligheter.

SE VIDEO:

Ferdig i 2018

Og ting skal foregå i høyt tempo. Høsten 2018 satser han på at byggetrinn en, Mjøstårnet, skal stå ferdig.

For hele prosjektet består av flere byggetrinn.

Mjøstårnet er planlagt som verdens høyeste trebygg, hele 66 meter høyt, fordelt på 17 etasjer.

Nederst blir det kafé/restaurant. Så kommer en avdeling beregnet på kontorer. Videre er det planlagt en hotellavdeling med 50 gjesterom, før 21 leiligheter med fantastisk Mjøsutsikt vil toppe tårnet.

– Dette blir et fyrtårn for Brumunddal og Ringsaker. Men det blir også et utstillingsvindu for treindustrien. Ringsaker er den kommunen i verden som har mest kompetanse på tre. Vi ser for oss at Moelven Limtre, Ringsaker Almenning, Ringsaker Takelementer og ParkettPartner er aktuelle samarbeidspartnere. Mer kortreist kan det ikke bli, sa Buchardt.

Moelven er allerede involvert i prosjektet.

Les hva RB mener: Høy, høyere, høyest i Norge  

Null-energibygg

– Videre er ambisjonen vår at dette skal være et nullenergibygg. Det skal produsere minst like mye energi som det skal bruke. Det får vi til ved hjelp av solcellepaneler på taket, og solfangere som igjen varmer opp vann som magasineres i kjelleren, fortalte han.

Totalt vil Mjøstårnet inneholde 8.000 kvadratmeter.

Reguleringsprosessen for prosjektet er i gang, og i følge rådmann Jørn Strand håper man å behandle reguleringsplanen i høst.

Så skal tomta rydder.

– I 2017 regner vi med byggestart. Da er tårnet ferdig prosjektert. Så, hvis verden ikke ser så veldig annerledes ut enn den gjør i dag, vil tårnet stå ferdig høsten 2018, slo han fast.

Før byggearbeidene starter er prosjektet avhengig av at halvparten av kontorarealene og den samme andelen av leilighetene er solgt.

Flere leiligheter

Byggetrinn to inngår, sammen med tårnet, i det prosjektet som har fått navnet Mjøsparken. Det vil inneholde tre leilighetsbygg på påler ut mot Mjøsa, hvert bygg med 19 leiligheter.

Hensikten med å reise dem på påler er å møte flomfaren.

Disse vil bli bygd, ett etter ett, etter hvert som leilighetene blir solgt.

Badeanlegg

– Dessuten har vi meldt vår interesse for å integrere et badeanlegg i prosjektet. Vi har satt av areal tilsvarende det kommunen er ute etter. Men dette badeanlegget blir ikke bygd uten en avtale med kommunen, sa Buchardt.

Totalt er hele prosjektet beregnet til å koste 450 millioner kroner. Et badeanlegg kommer i tillegg.

– Hele prosjektet blir et utstillingsvindu for treindustrien i området vårt. Dette er det grønne skiftet i praksis, slo han fast.

– Men, betrodde han de frammøtte:

– Dette hadde jeg ikke gjort noe annet sted enn i Brumunddal. Her skal det bygges både med hjerte og hjerne.