Sørheim er forfatter og kritiker og har et sterkt engasjement for tegneserier og visuell formidling. Hun forteller blant annet om det som skjedde ved Mohammed- tegningen og krisen det ble. Det var tegneren Kurt Westergård som mente at tegningen hans av Muhammed med en bombe i turbanen skulle vise hvordan terrorister utover vold i religionens navn. Men mange muslimer leste den som et bilde av profeten Mohammed med en bombe i turbanen. Det provoserte og det ble drapstrusler til Jyllands-Postens redaksjon og mer. På et redaksjonsmøte i Paris i 2015 skjedde det også fæle ting da to drapsmenn dukket opp. Satiretegninger har jo stått sterkt både i Frankrike og Belgia.

Satiretegninger var en gang en kunstart som spesielle journalister levde av. Disse tegningene skulle ikke bare være til for å le av, de skulle også ha et mål. De drev gjøn og forulempet med vilje for å få folk til å tenke. Dette kunne oppfattes på forskjellige måter etter hvor mye folk visste fra disse sakene som tegneren ønsket å formidle.

Hos oss i Norge fikk mange journalister vanskeligheter i årene 1940–45. Hitlers menn tålte ikke kritikk. Humoristisk sans tror jeg heller ikke at de hadde. Politikk kan være farlig der hvor ytringsfriheten er sårbar. Det ser vi nå i Putins Russland. Journalister som har prøvd å fortelle folk hva som kan forekomme av motstand mot Putins politikk, er enten blitt fengslet eller har måttet rømme.

Verden er blitt farligere. Nå må aviser ta forholdsregler og være forsiktig med hva de skriver, slik er verden blitt. Det er derfor interessant å lese en bok som forteller om disse journalistene og tegningene deres. Denne boken er ganske ny, kom ut i 2021.