(GD): Årets mosjonsdel av Birkebeinerrennet skal i utgangspunktet gjennomføres 19.–21. mars. Om det lar seg gjøre eller ikke er svært usikkert etter at regjeringen kom med nye retningslinjer fredag. Der ga regjeringen lettelser for at barn og unge i idretten nå kan trene og konkurrere som normalt lokalt. Breddeidretten får derimot ingen lettelser foreløpig. I dagene før regjeringsbeslutningen hadde flere toneangivende forbund sendt tydelige signaler om at idretten må gjenåpnes. Norges idrettsforbund og Norges Skiforbund hadde i brevs form fremsatt krav om at regjeringen og helsetoppene åpner for oppstart at aktiviteten igjen, men ble ikke hørt.

– Med bakgrunn i retningslinjene fra regjeringen er det en overhengende fare for at det som omhandler mosjonsrennet må avlyses, sier Birken-sjef, Eirik Torbjørnsen.

– Så er det samtidig fortsatt muligheter for at det vil komme lettelser. Vi starter planlegging med håp om at det vil skje. Vi vil vente litt, en uke eller to, for å se hvordan det blir før vi tar en endelig beslutning, forteller han.

Stenger for påmelding

Torbjørnsen forteller at de nå har rundt 3000 påmeldte til årets Birkebeinerrennet, og at de velger å stenge for flere påmeldinger.

– Nå fordeler vi de påmeldte på forskjellige dager hvor de seedete løperne, altså de raskeste, vil starte før andre så vi slipper for mange forbipasseringer i løypene. Det skal vi bruke litt tid på, så får vi se om vi eventuelt kan åpne for flere påmeldinger, eller må avlyse, sier Torbjørnsen.

Birken-sjefen innrømmer at han hadde håpet at regjeringen ville komme med retningslinjer som kunne vært gjeldende resten av vintersesongen.

– At vi kun får ukeintervaller å forholde oss til er krevende og slitsomt, og skaper slitasje og frustrasjon. Det er vanskelig planleggingsgrunnlag, og når vi stadig får tilbakeslag så tærer det på. Det kjenner nok alle som vil arrangere noe i skiverden nå, sier Torbjørnsen.

– Ulogisk

Han forteller videre at de vil følge myndighetenes råd lojalt, og at han respekterer at de har vanskelige beslutninger å ta. Riktignok synes han retningslinjene som kom i slutten av forrige uke er ulogisk.

– Nå er det åpnet for omfattende reisevirksomhet i vinterferien nasjonalt. Tusenvis vil reise til alpindestinasjoner og besøke serveringssteder og lignende. Da synes jeg det er ulogisk at mosjonsrenn ikke kan holdes. I Birken-løypene er man ute, det er ikke noe problem å holde meteren. Slik jeg ser det er et slikt arrangement noe av det tryggeste man kan gjøre, noe også helsemyndigheter har uttalt. Riktignok kom det en liten lettelse fredag som sier at utøvere under 20 år kan delta i renn i sin skikrets og ikke bare i regi av egen klubb som tidligere. Det er utrolig viktig for å hindre frafall og holde motivasjonen oppe for unge skiløpere, men lettelsene har ingenting å si for oss i Birken og andre mosjonsarrangører, sier Torbjørnsen.

Når det gjelder Ski Classics, verdenscupen i langløp, som skulle hatt renn i Birkenløypene 21. mars, så er ingenting bestemt.

– Vi må avvente og se hvordan de nasjonale tiltakene vil være i mars og hvordan grensepolitikken vil være fra 1. mars. Ski Classics tilhører en større internasjonal kalender. Dersom det blir vanskelig med innreise til Norge i mars, må vi se på hvorvidt rennet kan flyttes til senere på vinteren, i og rundt påsketider, sier Torbjørnsen.