Stortinget vedtok den 14 juni at pelsdyrnæringen skal avvikles. Dette er en gledes dag! Jeg er så stolt av Venstre som har vunnet frem på en av de viktigste sakene innenfor dyrevelferd. Det er å avvikle pelsdyrnæringene.

Det er mink som lever i bur. Der den ikke får utnyttet sine naturlige behov. En mink må f.eks ha store landområder å bevege seg på, den må ha vann å svømme i. Rever får heller ikke utnyttet sine naturlige behov. en rev trenger f.eks jord å grave i og mulighet til å jakte. felles med disse er at det er rovdyr og at de har det ikke noe godt av å være i nettingbur, som de fleste er. og det har ingenting å si hvor stort det buret er. Det er fortsatt et nettingbur som går imot reven og minkens behov for å leve gode liv.

Jeg har forståelse over pelsdyrbøndene som mister arbeide sitt. Dette er bønder som har investert masse penger til pelsdyrfarmen sin, men de får over en halv milliard til 168 pelsdyrfarmer i Norge for erstatning og omstilling. disse pelsdyrfarmene må være borte i 2025. De er svært god tid på å omstille seg til en annen produksjon eller å finne seg en annen jobb. Og de fleste pelsdyrbøndene har jobb ved siden av.

Det er en skuffelse når det var mange stortingspolitikere som ikke nevnte det dette først og fremst handler om, dyra som lider under produksjonen av pelsen deres. Dette handler om dyr som lever i Bur som hindrer dyrene i å jakte, grave, svømme og bevege seg normalt. Synes det er skuffene hvordan fokuset om dyrene og situasjonen dyrene er i ikke var fokuset. Også skuffet over Arbeiderpartiet som stemte imot sitt eget programmet og stemte imot at rovdyr som rev og mink skal slutte å leve i bur.

Man hører veldig ofte av forkjempere mot en avvikling av pelsdyrnæringen at dyrene har det bra i norsk pelsdyroppdrett og at de har kunnskapen på sin side. Det er ikke sant. Det er flere vitenskapelige hold som kritiserer pelsdyroppdrett f.eks Den norske veterinærforening og rådet for dyreetikk.

Man må ikke glemme hva dette handler om. Nå skal vi få slutt på pelsdyroppdrett i Norge. Dyr som lider i bur og som går imot deres naturlige behov og noen av de dyra reagerer med å sirkle rundt i bur og å bite på egen kropp. Det kan før til valpedrap og stereotyp adferd, men endelig blir det en avvikling av pelsdyrnæringen. Og organisasjonen NOAH-for dyrs rettigheter sier Denne avviklingen gjør denne regjeringen til den mest dyrevennlige regjeringen Norge har hatt. Dette har vært en kamp for de som ikke har en stemme selv, dette har vært en kamp før jeg ble født. Og endelig skjer det. Pelsdyrnæringen skal avvikles.