Gå til sidens hovedinnhold

Politikk og mat

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg har ikke sett noe om at mat og mattrygghet er blant de ting ny regjering vil spandere tid og penger på, går ut ifra at dette ligger langt nede på ei liste. Jordbruksoppgjøret strandet i år. Vil ny regjering plusse på med penger der?

Bruk nedlegges daglig, vil ny regjering gjøre noe for å stoppe dette? Slik kan en spørre.

Det er mattilsynet som er politi for oss forbrukere når det gjelder mattrygghet. For å kunne gjøre godt arbeid, trenger de bevilgninger fra staten. Det kan ha vært i knappeste laget har jeg forstått.

Her i Norge ligger vi på topp når det gjelder kreft, hjerte-kar, muskel-skjelett, ryggplager og mer. Halvparten av oss er overvektige. En av fem norske menn har dårlig sædkvalitet, den dårligste i Europa. Kan det ha noe med maten vi spiser?

Mange av oss forbrukere ønsker bedre tilgang på økologiske varer. Våre naboer i Danmark og Sverige er bedre forsynt slik. De som ønsker å satse på dette, kan trenge både oppmuntring og bidrag i starten kan jeg tenke meg, pluss at vi forbrukere må spørre mer etter det. Bønder, gartnere, jordbærdyrkere og deres familie pluss andre som driver med sprøyting av de såkalte plantevernmidler, utsettes både for kreftfare og andre sykdommer, pluss at miljøet blir forurenset. En kan finne disse stoffene igjen i drikkevann, og det er også funnet i brønnen på gården til bonden.

Studier har vist at disse folka får Parkinson sykdom oftere enn andre mennesker, og forekomsten av misdannelser hos barn var 60 prosent høyere enn normalt. Mattilsynet fastsetter grenseverdier ved testing på mus, men når mange forskjellige grenseverdier eksponeres i kroppene våre, kan en vel ikke vite så mye om virkningene?

Mattilsynet fant i 2018 16 ulike plantevernmidler i rosiner fra Tyrkia. Giften som druene blir sprøytet med fortsetter jo i rosinen. Ett jordbær som ble undersøkt hadde på seg åtte ugressmidler, fem midler mot sopp og to skadedyrmidler. I forskning har en fått fine jordbær og gode avlinger uten sprøyting, men verken grossistene eller butikkene har vært interessert i å skille slike bær når de skal selges.

Plantevernmidler som brukes verden over vet en kan være årsaken til den farlige insektdøden som en ser over alt. Verdens matvareforsyning blir truet fordi blomstene ikke bestøves. Det er i poteten som blir sprøytet mot tørråte og frukt og bær med tynt skall, at vi til daglig kan få i oss gift.

Noen har satset på økologisk oppdrettslaks. Den har vært gjev ute i Europa, men her har vi vel ikke sett så mye til den. Myndighetene har åpnet for 19 genmodifiserte produkter i fôret til laksen, og vi vet at det har vært giftsprøyting i mais og soya som en har fôret laks med. Hvis fisk kunne fileteres her i Norge, kunne det blitt mange arbeidsplasser. Når vi får den i frysedisken, kan den ha vært innom Kina og frosset og tint flere ganger på vegen. At dette gjør noe med kvaliteten og smaken er ikke vanskelig å forstå.

Jeg synes at det ville være bra om ny regjering støtter opp om jordbruket og mest mulig ren mat i Norge.