Refser innsatsen mot flom og skred

Ap synes regjeringens innsats mot flom og skred i Norge er altfor svak.

Ap synes regjeringens innsats mot flom og skred i Norge er altfor svak. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Vi må være forberedt på mer ekstremvær, men regjeringen sover i timen, mener Ap.

DEL

(Siste) – Vi har kraftigere nedbør og mer ekstremvær. Da er det uforståelig at regjeringen og KrF viderefører kuttene til flom- og skredforebygging, sier stortingsrepresentant Runar Sjåstad (Ap) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Ikke en krone ekstra

Sjåstad synes regjeringens innsats mot flom og skred er «altfor svak». I revidert nasjonalbudsjett er det ikke bevilget en krone ekstra til sikring av ras, flom og skred, selv om Norges vassdrags- og energiverk (NVE) mener det trengs 200 millioner kroner i ekstra satsing hvert år de neste fire årene for å redusere faren for tap av menneskeliv og skader på bebyggelse og infrastruktur.

– Denne våren har mange nordmenn opplevd flom, og høsten i fjor var preget av mye regn og uvær. Her har de tre regjeringspartiene dessverre sovet i timen, mener Sjåstad.

Øker med 85 millioner

Ap foreslår i sitt alternativ til revidert nasjonalbudsjett å øke bevilgningene mot flom og skred med 35 millioner kroner utover regjeringens beløp på 237 millioner kroner. I tillegg foreslår partiet å bevilge 50 millioner kroner ekstra til rassikring langs fylkesveiene. I statsbudsjettet for 2018 er det satt av nær 1,4 milliarder kroner til tilsvarende formål.

Sjåstad, som sitter i Stortingets energi- og miljøkomité, understreker at NVE har en viktig oppgave med å kartlegge risiko og forebygge og begrense skader som følge av flom og skred.

– Det er viktig at NVE-anlegg har medarbeidere med rett erfaring og kompetanse til å gi råd til kommuner, entreprenører og til å bistå i planlegging, sier Ap-politikeren.

Det er uforståelig at regjeringen og KrF viderefører kuttene til flom- og skredforebygging.

Runar Sjåstad, stortingsrepresentant (Ap)

Usikkerhet og frykt

Med dagens bevilgningsnivå er det mange sikringsprosjekter som ikke kan gjennomføres nå, ifølge en NVE-rapport fra desember 2016.

– Mange som lever og bor i flom- og rasutsatte områder, opplever en stor grad av usikkerhet og frykt. Da er det ekstra skuffende at regjeringspartiene kutter som de gjør, påpeker Sjåstad.

Skredsikring av veier var noe Ap prioriterte i Nasjonal transportplan for perioden 2018-2029.

– Vi ønsker å starte opp nye skredsikringsprosjekter for å gi folk en tryggere hverdag, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

Vi må være forberedt på mer ekstremvær, men regjeringen sover i timen, mener Aps Runar Sjåstad.

Vi må være forberedt på mer ekstremvær, men regjeringen sover i timen, mener Aps Runar Sjåstad. Foto:

Viktigste prosjekter

Venstres Ketil Kjenseth føler seg ikke truffet av Aps innvendinger. Regjeringen mer enn doblet bevilgningen til ras- og skredsikring i forrige fireårsperiode sammenlignet med den rødgrønne regjeringen.

– I områder som venter på penger til utbedring, kan det sikkert føles som om kritikken er berettiget. Det står prosjekter på vent, men vi har tatt de viktigste, påpeker Kjenseth overfor ANB.

Venstre-politikeren sier at det skjer hendelser «jevnt og trutt» og at ekstremværet er på et «høyere nivå» nå. Det innebærer blant annet at regjeringen har vektlagt forebygging.

– Det har skjedd veldig mye med digitalisering. Der er Norge langt framme. NVE har laget digitale varslingsmuligheter og kart som gir god oversikt over farer for flom og skred, poengterer han.

Samtidig synes Kjenseth det er bekymringsfullt og en stor utfordring at nær én av fire kommuner ikke har oppdaterte krise- og beredskapsplaner. I mange av kommunene har Ap og Sp ordførerne.

– Flom og skred blir fort en diskusjon om penger, men vi må også unngå at det oppstår naturkatastrofer. Den investeringen og organiseringen er vi nødt til å ta. Også i framtiden vil mye av pengene som bevilges brukes til gjenoppbygging, sier han. (ANB)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken