Han fikk Alf Prøysens Ærespris

Hedret: Jøsn Simen Øverli fikk Alf Prøysens ærespris for sitt mangeårige virke i Prøysens tradisjon, og for sitt arbeid med å holde Prøysens tekster aktuelle.

Hedret: Jøsn Simen Øverli fikk Alf Prøysens ærespris for sitt mangeårige virke i Prøysens tradisjon, og for sitt arbeid med å holde Prøysens tekster aktuelle.

Artikkelen er over 3 år gammel

Som sjuåring opptrådte Jørn Simen Øverli for første gang med viser av Alf Prøysen. Onsdag ble han tildelt Alf Prøysens ærespris.

DEL

Det skjedde under en større konsert arrangert i Kulturkirken Jakob i Oslo onsdag kveld. En rekke norske artister brukte konserten til å presentere Prøysens sanger på sin måte, som ramme rundt utdelingen av de forskjellige Prøysenprisene.

Prøysenstjerneskudd

I tillegg ble den aller første Prøysenstjerneskuddprisen delt ut.

Denne prisen har sitt utspring i den innsamlingsaksjonen Hans Chr. Medlien satte i gang for å reise Prøysenstjerna ved Prøysenhuset. Det kom inn mer penger enn stjerna kostet, og overskuddet ble satt på et fond og skal brukes til å oppmuntre unge artister til å utvikle seg videre.

Den aller første prisen gikk til Oslogutten Simon Røttingen

– Han skaper sine egne samtids-prosjekter, skriver både musikk og tekster, og er drivkraften bak store konserter, sa Prøysenhusets leder Marie Beate Rise da hun overrakte prisen.

Æresprisen

Jørn Simen Øverli, årets æresprisvinner, har levd med Prøysen gjennom det meste av sin lange karriere som visesanger, og har flere ganger gjestet Prøysenhuset, også med de mer ukjente Prøysenvisene.

Nettopp det å løfte fram de ukjente visene har vært til stor inspirasjon for andre, yngre Prøysentolkere, som Heidi Gjermundsen Broch, Frida Ånnevik og Helge Lien.

– På denne måten er han med på å aktualisere forfatterskapet til Alf Prøysen, en viktig forutsetning for at det skal bli en kilde til refleksjon og glede for framtida, heter det blant annet i juryens begrunnelse.

Prøysenprisen

Årets Prøysenpris gikk denne gangen ikke til en enkelt utøver, men til Josefines Visescene i Oslo, hvor artister som Øverli, Lars Klevstrand og Kari Svendsen er sentrale.

Disse har klart å etablere en scene hvor sangtekstene har gode kår, og når et stort publikum. Det er artistene selv som driver klubben, og etablerte artister som Kaia Huuse, Tønes og Tonje Unstad har tidlig i sin karriere sluppet til der.

– Gjennom 21 år på samme scene i hovedstaden kan man trygt si at Josefine er hovedscenen for viser i Norge, mener juryen.

Teskjekjerringprisen

Den tredje Prøysenprisen, Teskjekjerringprisen for beste barnebok, gikk i år til Haddy N'Djie og søsteren Lisa Asaito.

De to hadde lenge snakket om å gjøre noe sammen, og resultatet ble en barnebok som ble så bra at juryen ikke var i tvil om hvem som skulle få årets pris.

De tre prisene Prøysenprisen, Teskjekjerringprisen og Prøysens ærespris består alle av en sølvplakett med innfelt minnemedalje og en sjekk på 25.000 kroner. Prøysenstjerneskuddprisen består av 15.000 kroner, et diplom, og muligheten til en forestilling under neste års Prøysenfestival.

Juryen for de tre Prøysenprisene har bestått av Hogne Moe, Tonje Unstad og Lars Bremnes.

Artikkeltags